Ve Znojmě lidé ochutnali rekordní počet vín

Ve Znojmě lidé ochutnali rekordní počet vín

08.05.2017 ČTK

Celkem 79 vín od 18 vinařů nabídl dnes festival vína pod hlavičkou VOC Znojmo. Do centra Znojma přijelo přes 6000 lidí z celé republiky.

Počet vinařských sdružení vín originální certifikace, které vyzdvihují odrůdy typické pro daný region, se neustále zvyšuje. Aktuálně jich je sedm a další se chystají, řekl ČTK předseda spolku VOC Znojmo František Koudela.

Festival VOC Znojmo se koná tradičně 8. května a znamená to také uvedení nových vín na trh. Pro Znojemsko jsou typické odrůdy Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. Letošní přehlídka 79 vín je dosud nejpočetnější.

VOC Znojmo aktuálně sdružuje 19 vinařství různé velikosti. Když spolek začínal v roce 2009 bylo jich 12. Vinaři si svoje vína sami hodnotí, tak aby splnila podmínky typické pro znojemskou oblast. Dříve procházelo hodnocením kolem 40 procent přihlášených vín, nyní je to skoro dvojnásobek a kvalita se podle Koudely zvedá.

Pod značkou VOC Znojmo prodávají všechna vinařství, pomáhá to zejména menším z nich. Některá v posledních letech výrazně zvýšila svou produkci. "Je to hodně spojené i s turistikou. Menší vinařství jako Víno Vaněk asi lidé neznali, v Praze už je ale zalistovaný v lukrativních restauracích," uvedl předseda spolku VOC Znojmo František Koudela. Podobně se podle něj rozrostla produkce Vinařství Josef Kořínek, které je nyní jedno z největších na Znojemsku.

Podle Koudely VOC Znojmo prošlapalo cestičku i dalším apelačním systémům, které vznikly v Mělníku, Valticích, Mikulově, na Pálavě, Blatnici a Modrých Horách. Dalším kandidátem je VOC Hustopečsko. "Ostatním spíše nahrávalo, že jsme jim prošlapali cestičku, když zakládali VOC. Měli to jednodušší, mohli pracovat spíše na marketingu," uvedl Koudela.

Podle něj je VOC Znojmo silná značka, což respektují i největší vinařství ve sdružení a dávají přednost společné značce před tou vlastní. "Je v tom ohromná síla," dodal Koudela.


Mohlo by vás zajímat

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.