Jste ve stresu? Škrábejte brambory

10.04.2020 ČTK/L´Express

V rámci svého nového konceptu Our House nabízí supermarket Selfridges v Londýně pro stresované zákazníky práci v dílnách. Především jde o škrábání brambor nebo drcení koření.

Obě činnosti mají přinášet klid. přinášet klid. Selfridges chce, aby se zákazníci cítili v jeho velkém londýnském obchodě jako v bavlnce. A aby zapomněli na okolní svět a zbavili se stresu.

Jestliže se někdo chce zapsat do programu dílny, kde se škrábou brambory, může to vyvolávat úsměv. Ale dílny, kde se pracuje ve skupině, v podzemí a v přítmí, hlásí stále plno. Projekt realizovaný ve spolupráci se společností The New Craftsmen, chce lidem dopřát "interaktivní" zkušenost a možnost sebevyjádření.

Pro mnohé účastníky přináší tato dílna skutečně filozofickou zkušenost. "Ztratil jsem úplně pojem času. Zabral jsem se do práce a zcela jsem zapomněl dívat se na na e-maily, protože jsem na to neměl čas," říká šestadvacetiletý Andy.

Pro jiné to je objev. "Nikdy v životě jsem neškrábal brambory. Je to meditativní zkušenost," zdůrazňuje Antonio.

Zákazníci mají k dispozici tři druhy brambor: britskou odrůdu maris piper, nové brambory a takzvané rohlíčky. Na škrábání mají jako pomůcky standardní škrabku a nůž. Na vše dohlížejí dvě osoby.

"Neočekáváme, že se škrábání brambor stane pro lidi koníčkem. Naším cílem je zdůraznit hodnotu těchto každodenních a všedních činností, jimž se nevěnuje pozornost. Chceme jim vrátit určitý význam," říká kreativní ředitelka Selfridges Linda Hewsonová.

"Jde o prostou radost z užitečné činnosti, jde o to uvědomit si, jak je tato činnost důležitá, zastavit se v denním koloběhu a dopřát si čas k tomu, abychom si této práce uměli vážit," dodává.

V dalších dílnách se lidé učí připravovat čaj bez sáčků, drtit koření, vázat kytice z aromatických bylinek či připravovat chlebové těsto. Škrábání brambor je zdarma, ale některé další aktivity mohou stát až 15 liber (473 Kč).

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

V sobotu se draží tři lahve "žlutého vína" - z ročníku 1774

23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.