Veterináři pozastavili distribuci 190 tun brazilského masa

Veterináři pozastavili distribuci 190 tun brazilského masa

29.03.2017 ČTK

Čeští veterináři zhruba týden po vypuknutí aféry s brazilským masem pozastavili distribuci 190 tun masa z Brazílie, převážně drůbežího. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se ode dneška zaměřila na brazilské výrobky v maloobchodní síti, řekli ČTK mluvčí dozorových orgánů.

Brazilské úřady v minulém týdnu obvinily místní zpracovatele a vývozce masa, že léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží maso a upláceli kvůli tomu místní hygieniky i politiky. Ve slovenských obchodních řetězcích se nevyhovující maso našlo.

Veterináři odebírají z brazilských zásilek vzorky na laboratorní zkoušky. "Testy se zaměřují na hygienu a zdravotní nezávadnost potravin. Zjišťováno je také, zde nedošlo k falšování potravin. První výsledky očekáváme nejdříve za týden," řekl ČTK za Státní veterinární správu Petr Majer.

Potravinářská inspekce se na brazilské masné výrobky zaměřila v maloobchodní síti. Riziko, že se nevyhovující maso do ČR dostalo, podle mluvčího SZPI Pavla Kopřivy existuje. "Při zjištění rizikové komodity z rizikové oblasti se pozastavuje distribuce, tedy výrobky se stahují do překontrolování ze sítě," řekl ČTK Kopřiva. Výsledky hustších kontrol zatím nemá, šetření je podle něj v běhu.

V loňském roce bylo do Česka z Brazílie přímo dovezeno 1163 tun drůbežího masa. Hovězí nebylo napřímo z Brazílie v posledních dvou letech dovezeno žádné. "Přesto se pochopitelně maso od brazilských producentů na českém trhu objevuje prostřednictvím obchodování se subjekty z jiných členských zemí EU. Dle statistiky zahraničního obchodu Českého statistického úřadu pocházelo z Brazílie v loňském roce necelých 800 tun hovězího a 6000 tun drůbežího masa dovezeného na český trh," dodává Majer.

Slovenské úřady odhalily ve větších obchodních řetězcích nevyhovující maso původem z Brazílie, řekla v pondělí slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná. Země zahájila kontroly brazilského masa minulý týden. "Ukázalo se, že naše předvídavost a snaha o ochranu spotřebitele byla oprávněná. Kontroly prokázaly, že na Slovensku se nacházejí dva výrobky brazilského původu zapojené do skandálu navzdory tomu, že Evropská unie tvrdila, že takovéto produkty v unii nejsou," uvedla Matečná.

Dalších deset výrobků podle ministryně nevyhovělo senzorickému hodnocení hlavně kvůli změně barvy či obsahu žluče. Šlo zejména o kuřecí játra. Pět vzorků drůbežího masa bylo zase špatně označeno. Testy na přítomnost konzervačních látek či salmonely slovenští veterináři ještě nedokončili, prodej nevyhovujícího brazilského masa byl na Slovensku zakázán.

Slovenský úřad veřejného zdravotnictví uvedl, že do pátku minulého týdne hygienici zkontrolovali 1362 restaurací a zařízení společného stravování, přičemž v 269 z nich našli maso a masové výrobky z Brazílie. Nejčastěji šlo o kuřecí prsa a kuřecí játra, a to v celkovém množství přes devět tun. Zhruba dvě desítky vzorků hygienici odebrali k laboratorní analýze.

Brazílie kvůli aféře pozastavila export z 21 závodů na zpracování masa. Matečná řekla, že čtyři ze zmiňovaných závodů měly oprávnění vyvážet do EU hovězí a drůbeží maso a že až 80 procent dováženého masa do EU je importováno přes Nizozemsko. Evropská komise minulý týden zablokovala dovoz masa ze všech čtyř brazilských závodů vyšetřovaných kvůli korupci. Maso je třetím největším exportním artiklem Brazílie po sóje a železné rudě.


Mohlo by vás zajímat

HUSA Z KAUFLANDU JAKO ČASOVANÁ BOMBA: NÁLOŽ PLNÁ SALMONELL

29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

POZOR NA TENTO ČESNEKOVÝ KABANOS! OBSAHOVAL NEBEZPEČNÉ LISTERIE

01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.