V Brazílii vypukl skandál s vývozem zkaženého masa

V Brazílii vypukl skandál s vývozem zkaženého masa

18.03.2017 ČTK

Brazilské úřady obvinily největší domácí zpracovatele a vývozce masa, že po léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží maso a upláceli kvůli tomu místní hygieniky i politiky.

V pátek policie uskutečnila razie u dvou největších brazilských masných společností, vláda uzavřela tři závody a pozastavila výkon funkce 33 úředním činitelům. Brazílie je největší světový vývozce červeného masa a vyšetřované firmy většinu svého zboží vyvážejí do Evropy a dalších částí světa, uvedla dnes BBC. Brazilský ministr zemědělství Blairo Maggi se v pondělí sejde se zahraničními velvyslanci, aby je ujistil, že vláda další takové praktiky nestrpí. Bude se je snažit přesvědčit, aby zahraniční vlády na brazilské vývozce masa neuvalovaly sankce. V sázce je brazilský export v hodnotě asi 12 miliard dolarů (302 miliard Kč) ročně. Policie v pátek ráno po dvouletém vyšetřování zahájila operaci proti producentům masa v šesti brazilských státech, kde prohledala 194 míst a více než 30 firem obvinila z řady nehygienických praktik. Mezi nimi je největší světový vývozce hovězího JBS a přední brazilský producent drůbežího masa BRF. Vyšetřovatelé je obviňují, že jejich manažeři podpláceli zdravotnické činitele a politiky, aby získali pro své závadné zboží vládní osvědčení. "Používali kyseliny a další chemikálie, aby zamaskovali, že zboží je zkažené. V některých případech byly použité prostředky karcinogenní," uvedla policie. Některé exportní dodávky vykazovaly stopy salmonely. V jiných případech se zjistilo, že do drůbežího masa výrobci přimíchávali kvůli zisku brambory, vodu, dokonce i lepenku. "Takový skandál jsme v tomto sektoru ještě nezažili. Je to otřesné," řekl agentuře Reuters Alex Silva, analytik konzultační firmy Scot Consultoria. "Poskvrňuje to celý systém, který Brazílie roky budovala," dodal. JBS a BRF porušování hygienických a dalších předpisů popírají. Akcie obou společností se v pátek propadly o zhruba deset procent. Police zatkla tři zaměstnance BRF a dva lidi z JBS. Podle vyšetřovatelů šla část úplatků od masných firem politikům dvou stran nynější vládni koalice. Z tohoto hlediska jde o další ze série vyšetřování korupčních vztahů mezi brazilskými politiky a velkým byznysem. Sérii odstartoval před třemi lety skandál kolem ropné společnosti Petrobras, kvůli němuž už bylo odsouzeno přes 100 lidí, včetně řady politiků.
PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.

V sobotu se draží tři lahve "žlutého vína" - z ročníku 1774

23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.