Veterináři zavřeli řeznictví v Nymburce, byla tam špína

Veterináři zavřeli řeznictví v Nymburce, byla tam špína

13.03.2017 ČTK

Veterináři zavřeli řeznictví Maso Traditional ve středočeském Nymburce. Byla tam podle nich špína a prošlé potraviny, pravděpodobně okousané od hlodavců, provozovateli hrozí pokuta až 50 milionů korun. Většinou ale provozovatelé dostanou pokutu řádově nižší.

O případu informovali na svém webu. Zakázali prodej zhruba 450 kg masa, sdělil dnes ČTK za Státní veterinární správu Petr Majer.

Veterináři přišli na kontrolu do řeznictví v minulém týdnu na základě anonymního podnětu. "Při kontrole bylo zjištěno, že provoz nevyhovuje požadavkům z hlediska čistoty. Podlahy a stěny ve výrobních prostorách, v chladírně masa a masných výrobků a rovněž veškeré výrobní zařízení byly silně znečištěné," uvedli veterináři.

Čerstvé drůbeží maso bylo v chladírně skladováno nebalené, ve znečištěných přepravkách a na podlaze . "V chladírně masných výrobků byly skladovány potraviny s prošlým datem použitelnosti, potraviny živočišného původu výrazně smyslově změněné, tedy oschlé, poškozené pravděpodobně okusem hlodavců, deformované a znečištěné," dodává Majer.

U dalších potravin nepředložil provozovatel doklad o původu zboží, ani doklad o jejich výrobě v provozovně. Skladoval tam tak 371 kilogramů neznámého původu a 86 kilogramů zkažených potravin. Na základě kontroly zakázaly veterináři prodej tohoto masa a pozastavili v provozovně výrobu masných výrobků a bourání a porcování čerstvého masa.

Veterináři loni uložili pokuty za rekordních 28,5 milionu korun. Meziročně se zvýšily o 11 procent. Sankce rostly kvůli větší kontrole potravin živočišného původu. SVS dohlíží na více než 5000 podniků, které zpracovávají produkty živočišného původu nebo s nimi manipulují.


Mohlo by vás zajímat

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM! ZKONTROLUJTE LEDNICI, TOTO MASO OBSAHUJE SALMONELLY

13.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje.

ZA 5 MINUT 12: VETERINÁŘI ODHALILI TISÍCE PROŠLÝCH VÝROBKŮ NA OLOMOUCKU

20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.