Veterináři loni zkontrolovali SAPU 15krát, chybu našli skoro vždy

Veterináři loni zkontrolovali SAPU 15krát, chybu našli skoro vždy

22.02.2017 ČTK

Veterináři loni meziročně zpětinásobili kontroly v pražské libušské tržnici SAPA. Z 15 kontrol bylo 13 se závadami, navrhli pokuty za 400.000 korun, což je meziroční zvýšení na dvacetinásobek.

Nejčastějším prohřeškem bylo, že provozovatelé nedokázali prokázat původ masa, řekl dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

"V areálu SAPA byly závady zjištěny u 87 procent z provedených kontrol. Ve srovnání s kontrolami v potravinářských provozech provedenými na území města Prahy, kde závady byly zjištěny v devíti procentech z celkového počtu hygienických kontrol, a dále s výsledky kontrol v restauracích, kde závady byly zjištěny v 15 procentech provedených kontrol, je to významně větší podíl kontrol se zjištěnými nedostatky," řekl Pejchal.

Mezi další pochybení patří neschválené skladování nebo výroba masa, veterináři během loňska zakázali uvádět do oběhu 50 tun potravin živočišného původu.

Aby tamní prodejce poučili, připravila Státní veterinární správa i článek o prodeji potravin živočišného původu ve veřejných tržnících a prodejních areálech.

Kromě areálu SAPA loni provedli i čtyři kontroly v malešické tržnici An Dong. Při všech objevili závažnější nedostatky, například prodej vajec s vyvinutými zárodky. "Bylo nařízeno neškodné odstranění produktů, případy jsou řešeny ve správních řízeních, kde jsou navrženy pokuty řádově v desetitisících korun," uvedl mluvčí. V úterý veterináři informovali o tom, že nařídili podnikateli tamní prodejně Hai Xian Cheng odstranit 60 kilogramů zkažených chlazených ryb a mořských plodů a 200 kilogramů zmrazeného vepřového masa a žaludků. Pokuta může dosáhnout deseti milionů korun.

SVS dohlíží na více než 5000 podniků, které zpracovávají produkty živočišného původu nebo s nimi manipulují. Loni celkem uložili pokuty za rekordních 28,5 milionu korun.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

V sobotu se draží tři lahve "žlutého vína" - z ročníku 1774

23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.