Na vlně smoothie

Na vlně smoothie

23.01.2017 Redakce

Po Novém roce velká většina z nás začne přemítat, zda bychom se sebou nebo pro sebe neměli něco dělat. Mnozí už novoroční předsevzetí vypustili, ale stejně sami se sebou bojujeme a nechceme to úplně vzdát. Tak pojďme zkusit něco jednoduchého, co nám pomůže restartovat síly.

Určitě každý z nás již slyšel o detoxu těla a právě s ním nám mohou pomoci detoxikační potraviny. Tyto zároveň obohatí náš jídelníček zajímavými chutěmi, vůněmi, barvami a především zdraví prospěšnými účinky a cenným složením. Ideální je tyto potraviny konzumovat čerstvé, protože v tu chvíli obsahují maximum čerstvých látek. Proto je výborné smoothie smíchané z více složek, jejichž působení je synergické a detoxikační efekt se násobí.

Smoothie je mixovaný nápoj, jehož základem je čerstvé ovoce, zelenina nebo jejich kombinace. Připravit si ho můžete z domácích druhů ovoce a zeleniny či z exotických a to v čerstvé, sušené i mražené podobě. Pro zpestření můžete použít různé bylinky nebo koření. Smoothies se dají ředit vodou nebo kvalitními mléčnými výrobky. Jiného rozměru smoothie dosáhne, když do něj přidáte například ovesné vločky, chia semínka, plody góji posilující imunitu či zázvor s detoxikačními účinky. Co se týče zeleniny, detoxikačními účinky je známá zpravidla listová zelenina, zelí, kapusta, špenát nebo artyčok. Pro detoxikační smoothie doporučujeme sáhnout po citrusových plodech, detoxikační účinky má také avokádo, červená řepa, dýně nebo jablka.

Smoothie s vůní exotiky – tento jednoduchý nápoj vás zaručeně osvěží a dodá vám dostatek potřebné energie. Pro zpestření můžete použít Fitness syrovátkové nápoje, které chutnají jako džus, jsou bez umělých barviv a konzervantů. Obsahují přírodní sladidlo stévie, takže mají i nižší energetickou hodnotu. Díky snadno stravitelným bílkovinám vás dokáží snadno zasytit a potlačit tak pocit hladu. Zakysané mléčné výrobky upravují střevní mikroflóru a mají blahodárné účinky na zdraví.

Smoothie s vůní exotiky

Ingredience:

150 g Fitness syrovátkového nápoje s příchutí manga

150g Jihočeského zákysu Natur

40 g manga

Postup:

Smíchejte Fitness syrovátkový nápoj a Jihočeský zákys, přidejte nakrájené mango a rozmixujte. Podávejte vychlazené.

Zelená antioxidační bomba

Ingredience:

banán a kiwi

asi hrst listů baby špenátu

3 – 5 lístků máty

Jihočeský Nature bílý jogurt nebo 150 ml Jihočeského mléka

Postup:

Banán a kiwi oloupeme, nakrájíme na kousky a důkladně rozmixujeme společně s dalšími ingrediencemi.


Mohlo by vás zajímat

DEN DĚTÍ JE TADY! OSLAVTE TO JAHODOVĚ: 3 RECEPTY PRO MALÉ I VELKÉ

01.06.2023 | Už Hippokrates věděl, že jahody vynikají léčivými účinky. Oproti citrusovým plodům například obsahují významný podíl vitamínu C, asi 62 miligramů ve 100 gramech, kromě toho jsou cenným zdrojem kyseliny listové a polyfenolů, které působí jako antioxidanty.

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

POLÉVKA JE GRUNT! TU NETRADIČNÍ UVAŘÍTE ZE SÝRA I ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.