Zdravé lahodné recepty, to je to pravé po vánočním hodování

Zdravé lahodné recepty, to je to pravé po vánočním hodování

22.01.2017 Tisková zpráva

Stovky receptů zaměřených na speciální výživu najdete na stránce Tesco recepty spolu s různými tipy, články, rozhovory a videi. Ať už sháníte bio či racio produkty nebo je pro vás důležitá absence lepku, laktózy či cukru v produktech, veškerý sortiment speciální výživy najdete v obchodech Tesco přehledně na jednom místě. Vybírat můžete z produktů pod privátní značkou Tesco nebo od prověřených dodavatelů. Nechte se inspirovat malou ochutnávkou receptů níže.


 

Bio nepečené jáhlové kuličky

Suroviny:

200 g Bio jáhel

100 g rozinek

100 g Bio mandlí

0,75 ml rýžového nápoje

250 g strouhaného kokosu

5 polévkových lžic Bio rýžového sirupu

špetka  soli

strouhaný kokos

Postup: Jáhly uvaříme se špetkou soli v rýžovém nápoji. Vaříme na mírném plameni 15 – 20 minut. Uvařené jáhly necháme dojít 5 minut pod pokličkou. Do vychladlých jáhel vmícháme rozinky, na hrubo nasekané mandle, strouhaný kokos a rýžový sirup. Vytvoříme těsto, ze kterého tvarujeme kuličky a obalujeme je v kokosu. Hotové jáhlové kuličky skladujeme v lednici.

   

Racio francouzský quiche

Suroviny:

Těsto

250 g celozrnné mouky

40 g másla

1 vejce

120 ml  studené vody

špetka  soli

Náplň

100 g tempehu

400 ml sojové smetany

500 g čerstvého listového špenátu

150 g nastrouhaného eidamu

3 vejce

stroužek česneku

1 lžíce  olivového oleje

špetka  soli

Postup: V míse smícháme mouku, změklé máslo, vejce, vodu a špetku soli a vypracujeme v hladké těsto, které obalíme fólii a dáme alespoň na 30 minut do lednice odpočinout. Mezitím připravíme náplň. Na pánvi s olivovým olejem podusíme špenátové listy s prolisovaným česnekem. Přidáme na kousky nakrájený tempeh a krátce orestujeme. V misce rozšleháme vejce se smetanou, přidáme eidam a špetku soli. Z těsta vyválíme placku, kterou vyložíme formu. Na těsto poklademe špenát s tempehem a zalijeme smetanou smíchanou s vejcem a eidamem. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 170 °C 30 minut. Koláč podáváme ještě teplý, nebo vychlazený.

 

 

Domácí bezlepková “pizza” bageta

Suroviny:

Bageta

500 g bezlepkové mouky

10 g sušeného droždí

350 ml  vody

sůl

Náplň

2 lžíce sugo

100 g cherry rajčátek

1 mozzarella

Bazalka

Postup: Všechny přísady na bagetu dáme do mísy a vypracujeme vláčné těsto, které necháme 15 minut kynout. Těsto rozdělíme na tři díly a tvoříme bagety, které necháme opět 15 minut kynout. Bagety nařízneme a dáme na 30 minut péct do trouby nahřáté na 180 °C. Upečené bagety necháme vychladnout, rozřízneme je a potřeme sugo omáčkou. Poklademe půlkami cherry rajčátek, pokrájenou mozzarellou a bazalkou. Necháme zapéct v troubě rozpálené na 200 °C 5 minut.

 

 

Kokosové cupcaky bez lepku a s nízkým obsahem laktózy

Suroviny:

4 vejce

100 g třtinového cukru

10 lžic řepkového oleje

2 lžíce rumové esence

150 g pohankové mouky

150 g strouhaného kokosu (a další na posypání)

1 prášek do pečiva bez fosfátů

1 vanilkový cukr

250 ml kokosového mléka

Na polevu

100 g moučkového cukru

3 lžíce rumu

Postup: Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Půjde to lépe, když k nim přidáte špetku soli. Žloutky smíchejte se třitinovým cukrem a olejem. Vyšlehejte je do tekuté hladké hmoty. Do žloutkové směsi přidejte rumovou esenci, mouku a kokos. Přisypte prášek do pečiva a vanilkový cukr. Postupně přilévejte kokosové mléko a nakonec vmíchejte sníh z bílků. Směsí naplňte formu na muffiny. Pečte v řádně vyhřáté troubě na 180 °C asi 25–30 minut. Po upečení nechte cupcaky chvíli vychladnout. Připravte polevu z cukru, 10 lžic vody a a rumu. Bude to hustá, krémovitá hmota. Cupcaky pokapejte polevou a posypte kokosem

Cibulové čatní bez přidaného cukru

Suroviny:

3 červené cibule

3 stroužky česneku

10 g sypké Stévie

3 kuličky nového koření

1 lžíce hořčičného semínka

1 dl červeného vína

50 ml vinného octa

půl lžičky soli

Postup: Cibuli si oloupeme a nakrájíme na kolečka, poté si oloupeme česnek a nakrájíme na plátky. Obojí vložíme do kastrolu, společně s třtinovým cukrem, mede, novým kořením a hořčičným semínkem. Ochutíme solí a zalijeme octem a vínem. Směs přivedeme k varu a vaříme za stálého míchání bez pokličky. Jakmile se tekutina zcela odpaří, máme hotovo.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

DEN DĚTÍ JE TADY! OSLAVTE TO JAHODOVĚ: 3 RECEPTY PRO MALÉ I VELKÉ

01.06.2023 | Už Hippokrates věděl, že jahody vynikají léčivými účinky. Oproti citrusovým plodům například obsahují významný podíl vitamínu C, asi 62 miligramů ve 100 gramech, kromě toho jsou cenným zdrojem kyseliny listové a polyfenolů, které působí jako antioxidanty.

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

K LANGOŠŮM SÝR PATŘÍ, ALE CO JE JÍM ROVNOU NAPLNIT?

08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.