Brňané jedí málo ovoce a zeleniny, zjistil průzkum

Brňané jedí málo ovoce a zeleniny, zjistil průzkum

16.01.2017 ČTK

Obyvatelé Brna málo jedí ovoce a zeleninu, vyplývá ze studie Kardiovize Brno 2030 Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny. Pouze 57 procent dospělých konzumuje alespoň jednou denně ovoce, 49 procent syrovou zeleninu a osm procent vařenou zeleninu.

Světová zdravotnická organizace doporučuje jíst ovoce a zeleninu nejméně pětkrát denně, sdělil v tiskové zprávě iniciátor průzkumu Ondřej Sochor.

Ovoce a zelenina jsou prospěšné zdraví. "Jejich dostatečná konzumace je spojována se sníženým rizikem vzniku a rozvoje srdečně-cévních onemocnění a některých druhů rakoviny. Vitamin C obsažený v čerstvém ovoci a zelenině má také příznivý vliv na prevenci chřipkových onemocnění," uvedl Sochor.

Studie se zúčastnilo 2150 respondentů. "Jen něco málo přes osm procent dotázaných uvedlo, že jí ovoce a zeleninu alespoň čtyřikrát denně," uvedla mluvčí svatoanenské nemocnice Petra Veselá.

"Světová zdravotnická organizace doporučuje ovoce a zeleninu minimálně pětkrát denně, nejméně 400 gramů na den. Česká společnost pro výživu doporučuje konzumovat denně alespoň 200 gramů ovoce a 400 gramů zeleniny včetně zeleniny tepelně upravené. Brňané by tedy měli jíst daleko více ovoce a zeleniny," zdůraznil Sochor.

Podle studie je vhodné jíst ovoce a zeleninu s každým jídlem. "Ve výživě má významnou úlohu pravidelný režim jídla rozložený do pěti až šesti denních porcí. Zařazení dopolední a odpolední svačiny je důležité pro zajištění dostatečného příjmu živin, vitaminů a energie. Je vhodné, aby byla složená z porce bílkovin, polysacharidů a minimálně jednoho kusu ovoce nebo zeleniny," uvedla Veselá.


Mohlo by vás zajímat

Oblíbenou pochoutkou v SAE je během ramadánu medovník

26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.