Trendem letošních Vánoc je nepečené raw cukroví z ořechů a semen

Trendem letošních Vánoc je nepečené raw cukroví z ořechů a semen

18.12.2016 Lidovky.cz, ČTK

Lidé, kteří nechtějí o vánočních svátcích přibrat a navíc chtějí udělat něco pro zdraví, mohou vyzkoušet přípravu nepečeného cukroví z čistě přírodních surovin. Takzvané raw cukroví se stává trendem. Neobsahuje lepek, bílý cukr ani nezdravé tuky a je bohaté na řadu cenných vitaminů.

Na kurzy se hlásí stále více mladých, ale i starších lidí, kteří třeba kvůli zdravotním potížím musí na klasické vánoční pečivo zapomenout. ČTK to zjistila mezi pořadateli raw kurzů.

Příprava raw pokrmů spočívá v použití tepelně neupravených surovin. Cukroví je plné ořechů, semínek a sušeného ovoce, které organismu dodají řadu vitaminů, enzymů a živin. „Jednoduchou kombinací kvalitních surovin vzniká chuťově rozmanité, barevné, voňavé a organismus nezatěžující cukroví,“ vysvětlil autor knih o raw stravě Martin Třešňák.

Vyznavači vánoční klasiky se přitom nemusí vzdát ani tradičních rohlíčků, vosích hnízd, perníčků a plněných ořechů. A vánoční stůl obohatí o nové barevné variance, vůně a tvary. Receptů je nepřeberné množství a příprava není podle odborníků složitá. „Nejčastěji si těsto připravíte rozmixováním ořechů a semínek, vznikne tak lepkavá hmota, kterou osladíte oblíbeným přírodním sladidlem - medem, datlemi či agáve nebo jiným sirupem,“ popsala Zuzka Lužná z loveofraw.cz.

„Jedním z našich nejoblíbenějších je jednoduché těsto složené se sušených datlí, strouhaného kokosu a koření, eventuálně ochucené o kakao či karob,“ uvedl Třešňák, který pro zájemce pořádá kurzy s názvem Vařit či nevařit? Zájem je velký a hlásí se na ně lidé různých věkových kategorií. „Setkali jsme se s těmi, kteří potřebují inspiraci a podnět k řešení zdravotních obtíží, s rodiči, kterým záleží na tom, aby jejich potomci jedli kvalitní, pestré a zdravé jídlo či lidmi, kteří jen cítili potřebu změny, oživení a odlehčení dosavadního způsobu stravování,“ doplnil.

Vybrané raw vánoční recepty Perníčky

  • 1 hrnek sušených datlí bez pecek
  • hrnek kokosové mouky
  • 5 čajové lžičky perníkového koření

Sušené datle propláchneme a umeleme na kaši, přidáme kokosovou mouku a perníkové koření, těsto dobře propracujeme. Z těsta uválíme asi půl centimetru silnou placku a vykrajujeme různé tvary, které sušíme v sušičce dvanáct hodin. Hotové perníčky můžeme nechat jen tak nebo je ozdobíme.

Ořechové rohlíčky

  • 150 - 250 gramů vlašských ořechů
  • 100 gramů zlatého lněného semínka (nenamočeného)
  • 2 - 4 polévkové lžíce agáve, medu či jiného sladidla
  • 100 gramů strouhaného kokosu - na obalení rohlíčků

V mixéru rozmixujeme oříšky se zlatým lněným semínkem, co nejvíce na jemno. Vzniklou směs vložíme na vál nebo do mísy a přidáme med a vytvarujeme těsto. Z těsta následně vytvoříme rohlíčky. Dále v mixéru rozmixujeme strouhaný kokos a v něm pak ještě rohlíčky obalíme.

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

POLÉVKA JE GRUNT! TU NETRADIČNÍ UVAŘÍTE ZE SÝRA I ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

HUSA NA MARTINA JAKO NUTNOST: S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.