Češi loni snědli více masa, ovoce a mléčných výrobků, méně pečiva

Češi loni snědli více masa, ovoce a mléčných výrobků, méně pečiva

09.12.2016 ČTK

Češi loni snědli více masa, ovoce a mléčných výrobků a vypili více mléka, nealkoholických nápojů i minerálních vod. Naopak omezili konzumaci pečiva. Na každého obyvatele České republiky připadlo 771 kilogramů potravin, meziročně o 1,6 procenta více. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Českého statistického úřadu Jiří Hrbek.

Mléka a mléčných výrobků meziročně Češi zkonzumovali o 5,8 kilogramu více, v průměru každý Čech loni snědl 242,3 kilogramu mléčných výrobků a mléka. Konzumace ovoce se zvýšila o 4,3 kilogramu na 82,4 kilogramu na hlavu. Masa snědl každý v průměru 79,3 kilogramu, což je o 3,4 kilogramu více než předchozí rok.

O 0,4 procenta na 250 litrů vzrostla spotřeba nealkoholických nápojů a minerálních vod. "I když spotřeba minerálek a nealkoholických nápojů meziročně vzrostla, stále je pod úrovní rekordního roku 2008," upozornil Hrbek. Tehdy byla spotřeba o 47 litrů vyšší než loni.

Růst spotřeby například u sycených limonád by měl pokračovat podle údajů společnosti Nielsen i letos. Do konce září meziročně trh objemově vzrostl o dvě procenta.

Loni lidé v Česku více jedli i kroupy, ječnou krupici, ovesné vločky a rýži. Méně si dopřávali chleba a další pečivo.

Hrbek se domnívá, že velký podíl ve spotřebitelských trendech mají cizinci a cestovatelé, kteří si rozšiřují jídelníček zahraničními recepty, například větší spotřebou zeleniny a ovoce. Vliv by mohli mít i známí kuchaři, kteří vaření zajímavé stravy popularizují.

Hrbek upozornil i na soběstačnost České republiky ve vybraných potravinách. Například soběstačnost u drůbežího masa se pohybuje okolo 67,5 procenta, u vepřového činí 45,9 procenta. Naopak mléka Češi vyrobí více, než ho zkonzumují.

ČSÚ disponuje nepřerušenou řadou údajů o spotřebě od roku 1948, které ukazují na oblibu potravin v jednotlivých dekádách. V 50. letech se nejvíce jedly výrobky z mouky a brambor, pro 60. léta byla typická zelenina. V 70. a 80. letech nastala podle statistiků éra masa, živočišných tuků a vajec. Po listopadové revoluci 1989 se trh otevřel a škála potravin začala být mnohem rozmanitější.

Do dat statistiků se započítávají i potraviny, které si lidi koupí, ale pak je nesnědí a vyhodí. Podle Hrbka se nyní připravuje evropská metodika, podle které by tyto údaje mohly být oficiálně měřené.


Mohlo by vás zajímat

Brusel rekonstruuje a modernizuje smažírny brambůrků

25.05.2018 | V zemi, kde je kornout s hranolky králem a majonéza královnou, se může zdát zásah do tradičních belgických smažíren této pochoutky riskantní.

Venezuelský prezident nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi

29.05.2018 | Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi, které budou nyní přímo řízeny novým vládním úřadem.

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.