Sýry a víno nezapomenutelný - zážitek pro vaše chuťové buňky

Sýry a víno nezapomenutelný - zážitek pro vaše chuťové buňky

21.10.2016 Redakce

Patříte mezi milovníky sýrů i vín? Rádi si vychutnáváte doušek po doušku lahodná vína, užíváte si kousek po kousku různé druhy sýrů? Pak vás bude určitě, jak si můžete ještě lépe vychutnat sýry v kombinaci s různými druhy vín.

Jihočeská Madeta, která má více než 110 - letou tradici, se pyšní celou řadou výborných sýrů, jejichž chuť se výborně snoubí s vínem. A jaké kombinace dokáží vašim chuťovým buňkám zajistit nezapomenutelný zážitek?
Mezi typické sýry od Madety patří Jihočeská niva. Vyznačuje se slanou pikantní chutí po ušlechtilé plísni Penicillium rocqueforti, která ještě lépe vynikne v kombinaci s vyzrálými červenými víny z pozdních sběrů, jako jsou Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Sauvignon. Ze sýrů s modrou plísní jistě stojí za zmínku také Jihočeská Zlatá niva, jež má díky vyššímu obsahu tuku ještě krémovější a jemnější chuť. Jihočeská Zlatá niva se výborně vyjímá na slavnostních tabulích v kombinaci s přirozenou sladkostí ledových či slámových vín. Unikátním kulinářským zážitkem bude také kombinace sýru Caesar Bleu, což je sýr typu Gorgonzola, který vynikne s plnými červenými víny jako Shiraz Cabernet nebo Chianti.


Pokud patříte mezi milovníky polotvrdých sýrů, pak vás bude jistě zajímat, s čím se dá skloubit Madeland, sýr holandského typu, známý svou oříškovo-mandlovou chutí. Tato specifická chuť vynikne ještě výrazněji ve společnosti bílých vín typu ryzlink, sylvánské či burgundské. Madeland si můžete vychutnat i ve variantě Fitness, která vynikne v kombinaci kvalitních vín typu Müller Thurgau, Muškát moravský a s některými typy růžových vín.
Nezklameme ani příznivce Blaťáckého zlata, měkkého sýru italského typu Bel Paese, který je k dostání hned ve třech verzích. Blaťácké zlato bez příchuti se vyznačuje mléčnou, lehce hořkomandlovou nakyslou chutí, jež vytvoří nezapomenutelný zážitek se silnějšími elegantními bílými víny, jako jsou Rulandské šedé, Rulandské bílé. Pro milovníky těžších vín pak doporučujeme červená vína na bázi Zweigeltrebe či Cabernet Sauvignon. Blaťácké zlato se zeleným pepřem je pro milovníky ostřejší chuti, a proto se k němu nejlépe hodí vína s vyšším obsahem alkoholu či vína zrající v dubovém sudu -  Chardonnay, Sauvignon blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz. Poslední variantou je Blaťácké zlato s vlašskými ořechy, pomocí kterého můžete vytvořit netradiční pohoštění, pokud k němu svým hostům nabídnete zralejší bílá a červená vína -Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Aurelius, Svatovavřinecké a další.
Madeta samozřejmě nabízí mnoho dalších výtečných sýrů, pokud jste zde tedy nenašli tip na víno k vašemu nejoblíbenějšímu, navštivte www.madeta.cz a doporučení naleznete přímo u něj.


Mohlo by vás zajímat

Oblíbenou pochoutkou v SAE je během ramadánu medovník

26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.