Na jihu Moravy skončila hlavní část sklizně vína, výnosy klesly

Na jihu Moravy skončila hlavní část sklizně vína, výnosy klesly

18.10.2016 ČTK

Vinaři na jižní Moravě už mají za sebou hlavní část sklizně vinné révy, jejíž konec komplikují deště. Hektarové výnosy se pohybují většinou kolem pěti tun z hektaru, místy klesly oproti loňsku až o desítky procent. Důvodem jsou jarní mrazy, které vinaře zasáhly.

"Vzhledem k příznivému slunečnému počasí, které bylo v září, sklizeň probíhala bez jakýchkoliv problémů. Bohužel počátkem října se počasí zhoršilo, začalo přeprchávat a sklizeň začala být komplikovanější," uvedl vedoucí provozu vinic vinařství Víno Blatel Jan Grabec. Blatel má sklizeno téměř 85 procent z celkové plochy vinic. Zbylé hrozny sklidí počátkem příštího týdne.

Na vinicích má pozdní odrůdy i Vinium z Velkých Pavlovic. Z bílých to jsou Ryzlink vlašský s Ryzlinkem rýnským a z modrých odrůd Cabernet Moravia a Cabernet Sauvignon. "Většinu z toho přivezeme ke zpracování v tomto týdnu a příští týden bude pro nás ve Viniu, co se týká ročníku 2016, poslední," uvedl generální ředitel Vinia Václav Osička. Letošní úrodu podle něj negativně poznamenaly jarní mrazy, které dokázaly snížit hektarový výnos o přibližně 30 procent na průměrných pět tun z hektaru.

Také v největší vinařské obci ve Velkých Bílovicích sklizeň brzdí deště. "V tomto období to většinou bývá tak, že se jeden den vyprší, a pak je pár dnů hezky. Letos však bývaly deštivé i dva nebo tři dny po sobě, takže do některých lokalit jsme se s traktorem nebo autem vůbec nemohli dostat," uvedl Michal Tetur z vinařství SingWine.

Navzdory počasí však vinice zůstaly zdravé a bobule přestály zářijové teplo i říjnové vlhko. "Zvlášť na začátku sklizně měly hrozny velice vysokou kvalitu. Kvůli tomu, že jsme se později nemohli dostat do vinic, pak začaly některé odrůdy lehce vadnout, ale třeba plíseň nebyla vůbec nikde," řekl Tetur. Škody způsobené jarními mrazy odhaduje v řádech jednotek až desítek procent podle umístění vinice. "Na pomrzlých vinicích jsme zaznamenali výnos na hektar okolo pěti tun, na těch nezasažených byl výnos přibližně šest a půl tuny. Celkový průměr úrody odhaduji na pět a půl tuny na hektar," dodal Tetur.

První hrozny vinaři tradičně zpracovávají na Svatomartinské víno. Ve čtvrtek začíná ve Valticích první kolo hodnocení. Například Vinium plánuje čtvrt milionu lahví mladého vína. "To letošní je opravdu výborné. Víno je plné, šťavnaté, voňavé, ovocité, svěží. Má plné tělo a dlouhou dochuť. Vyrábíme šest druhů vín, od klasického Mullera až po Zweigeltrebe klaret. Klaret víno obzvláště ve svatomartinských vínech se stává stále vyhledávanějším a oblíbenějším," uvedl ředitel Vinia Osička.


Mohlo by vás zajímat

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.

Brusel rekonstruuje a modernizuje smažírny brambůrků

25.05.2018 | V zemi, kde je kornout s hranolky králem a majonéza královnou, se může zdát zásah do tradičních belgických smažíren této pochoutky riskantní.

V sobotu se draží tři lahve "žlutého vína" - z ročníku 1774

23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.