Gastro festival v Litoměřicích láká na šneky a show kuchařů

Gastro festival v Litoměřicích láká na šneky a show kuchařů

07.10.2016 ČTK

Na výstavišti Zahrada Čech se o víkendu uskuteční čtvrtý ročník gastro food festivalu. Návštěvníky chce letos přilákat na ochutnávky zahraničních kuchyní, šneky či brouky a show kuchařských mistrů.

U příležitosti uplynutí 700 let od narození českého krále a římského císaře Karla IV. diváci ochutnají pokrmy a nápoje, které je vtáhnou zpět do 14. století. "Připomenout si budou moci, jakou podobu měla gastronomie v dobách tohoto významného panovníka," uvedla mluvčí výstaviště Michaela Mokrá.

Kdo má rád speciality, může ochutnat šnečí paštiku s kaviárem nebo škrábanou zmrzlinu vyrobenou během dvou minut na mrazící desce. "Budou tu chobotnice, brouci, vietnamská, thajská či americká kuchyně a samozřejmě nebudou chybět tradiční česká jídla," vypočítala Mokrá.

Představí se také místní restaurace, bary, hotely, regionální výrobci potravin a pěstitelé, kteří prodávají své produkty na farmářských trzích.

Součástí doprovodného programu jsou oblíbené kuchařské show. Letos svůj um na podiu předvedou Zdeněk Pohlreich a Halina Pawlovská. Oba také představí své nové kuchařky. Známý šéfkuchař Radek Šubrt ukáže, že není každý hamburger stejný. Masité trumfy připraví z tuzemského biohovězího.

Návštěvníci budou mít možnost nahlédnout pod pokličku kuchařské olympiády IKA, která se koná v německém městě Erfurt. Jeden z účastníků předvede, jak vypadá olympijské klání.

Svlažit hrdlo budou moci zájemci vínem či pivem z minipivovarů. Festival se uskuteční 8. a 9. října, základní jednodenní vstupné na osobu je 100 korun, děti do 120 centimetrů a držitelé průkazů zdravotně a tělesně postižených mají vstup zdarma.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

20.03.2024 | Potravinářská komora České republiky podporuje celoevropské zemědělské protesty, které se dnes konají nejen v Česku, ale i v Německu, Belgii, Nizozemsku, Polsku a dalších zemích. Potravináři požadují reálné přenastavení unijní klimatické politiky, snížení byrokratické zátěže a nastavení rovných podmínek pro dovozy potravin ze zemí mimo EU. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová se účastní zemědělských protestů na Trutnovsku.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

JEN ITAL ZNÁ TEN ZÁZRAK: JAK NA VÝBĚR TĚSTOVIN?

19.03.2024 | V syrovém stavu o své kvalitě nic moc nevypovídají. Ukázaná platí. Překvapení, co že si to spotřebitel právě odnesl domů, se ukáže až po uvaření. Zatímco u jedné značky by zaplesalo i srdce pravého Itala, jiné těstoviny připomínají blátivou břečku a těžko se dopátrat, jaký vůbec měly tvar před vložením do vroucí vody. Přesto ale existují vodítka, která zaručí šťastnou ruku při výběru.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.