Letošní dýně budou jedny z nejlepších, pochvalují si úrodu pěstitelé

Letošní dýně budou jedny z nejlepších, pochvalují si úrodu pěstitelé

25.09.2016 Lidovky.cz

Jako jednu z nejlepších sezon z posledních let hodnotí současný rok pěstitelé dýní. Zatímco například loni a předloni situaci komplikovalo sucho, nyní byly podmínky takřka ideální. Řekla to Jaroslava Pipková z Havlíčkobrodska, která na farmě se svým manželem Janem pěstuje desítky tisíc dýní.

V sobotu opět pořádali na svém statku tradiční Otevření Dýňového světa, jehož se zúčastnily stovky návštěvníků.

Podle Pipkové každoročně povědomí veřejnosti o dýních vzrůstá. „Lidé už se vyznají, často přichází s konkrétní představou, jaký druh a na co přesně chtějí koupit,“ uvedla. Dýni lze využívat jako ozdobu, ale zároveň je to také potravina. „Dají se z ní připravovat pokrmy na sladko, slano i kyselo. Můžeme ji používat jako přílohu, dělat z ní polévku nebo koláče,“ uvedla Pipková. Dodala, že zájemcům v sobotu nabízeli různé recepty.

Pipkovi pěstují desítky druhů dýní. Největší zájem je však o ty, z nichž si lidé vyrábí masky na halloween nebo o druh, z něhož se vaří známá polévka hokaido. „Snažíme se každý rok získat nějaké novinky. Ale v největší míře pěstujeme druhy, o které mají lidé největší zájem,“ řekla.

Manželé Pipkovi zdědili statek na Havlíčkobrodsku po prarodičích. Dýně pěstují osmým rokem. „Nechali jsme se inspirovat v zahraničí. Dýně jsou tam daleko populárnější než v Čechách, tady všichni znali jen dýňový kompot,“ uvedl Pipek.

 


Mohlo by vás zajímat

Oblíbenou pochoutkou v SAE je během ramadánu medovník

26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.

V sobotu se draží tři lahve "žlutého vína" - z ročníku 1774

23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.

Brusel rekonstruuje a modernizuje smažírny brambůrků

25.05.2018 | V zemi, kde je kornout s hranolky králem a majonéza královnou, se může zdát zásah do tradičních belgických smažíren této pochoutky riskantní.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.