V Mikulově začalo Pálavské vinobraní, soutěží se o nejlepší burčák

V Mikulově začalo Pálavské vinobraní, soutěží se o nejlepší burčák

09.09.2016 ČTK

Na náměstí v Mikulově dnes začalo Pálavské vinobraní. Letošní novinkou je soutěž o nejlepší burčák, kterého se každoročně vypijí tisíce litrů a nabízí se v desítkách stánků. Slavnosti vína se konají až do neděle a již dnes večer přijede družina krále Václava IV

Organizátoři by rádi navázali na loňský ročník, kdy do Mikulova přijelo rekordních 53.000 lidí, přestože již před lety tvrdili, že 50.000 lidí je pro menší město tak akorát a že není nafukovací.

Do soutěže o nejlepší burčák se mohou přihlásit všichni stánkaři z centrální části města a lidé vyplní číslo stánku na ústřižek vstupenky, který pak vhodí do boxu u pódia na náměstí. Hlasovat lze do sobotních 23:00.

Program začal dnes na náměstí hudebními vystoupeními, otevřela se však už také další místa na zámku a v okolí náměstí, kde lidé mohou ochutnávat víno, burčák i jídlo a sledovat své oblíbené kulturní akce. Václav IV. přijede s družinou na zámek ve 21.30 a v sobotu v poledne vyjede v čele velkého historického průvodu. Královnu po jeho boku bude představovat opět herečka Chantal Poullainová, která se zúčastní i nedělního výstupu na Svatý Kopeček.

Letošní novinkou jsou také živé obrazy znázorňující výjevy z historie. "Kostýmované skupinky budou procházet městem a připomenou římské vojáky, židovskou čtvrť nebo rod Dietrichsteinů," řekla za organizátory Lenka Křivánková.

Součástí vinobraní je každoročně veřejná výstava Národní soutěže vín mikulovské podoblasti. V zámku bude pro odborníky a laiky připraveno více než 600 vzorků vín, uskuteční se tam také soutěže v rozeznávání vůní ve víně. "Velký počet návštěvníků očekáváme i v mikulovském amfiteátru, který se loni rekonstruoval," uvedla ředitelka akce Irma Konešová. Na pódiu se o víkendu představí například David Koller, skupiny Chinaski a Tata Bojs nebo houslista Pavel Šporcl. Folklorní soubory a cimbálovka vystoupí na náměstí.

Letošní 69. ročník se proti loňsku termínově nekryje se Znojemským historickým vinobraním, které se tentokrát koná o týden později. Znojmo letos slaví 790 let od založení města a vinobraní má být vyvrcholením oslav.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

MALÁ VELIKONOČNÍ ZÁHADA: NOSÍ BÍLÉ SLEPICE VÝHRADNĚ BÍLÁ VAJÍČKA?

19.03.2024 | Bílá vajíčka jsou v období Velikonoc horkým zbožím. Krásně na ně chytají barvy a vyjímají se jako dekorace, i když je neobarvíte. Kde se ale vlastně berou a liší se nějak od běžných hnědých?

JEN ITAL ZNÁ TEN ZÁZRAK: JAK NA VÝBĚR TĚSTOVIN?

19.03.2024 | V syrovém stavu o své kvalitě nic moc nevypovídají. Ukázaná platí. Překvapení, co že si to spotřebitel právě odnesl domů, se ukáže až po uvaření. Zatímco u jedné značky by zaplesalo i srdce pravého Itala, jiné těstoviny připomínají blátivou břečku a těžko se dopátrat, jaký vůbec měly tvar před vložením do vroucí vody. Přesto ale existují vodítka, která zaručí šťastnou ruku při výběru.

TAJEMSTVÍ OBLIBY KOMBUCHY OBJEVENO + NOVINKY, KTERÉ STOJÍ ZA VYZKOUŠENÍ

20.03.2024 | Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky - “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.