Dalších osm produktů je regionální potravinou Zlínského kraje

Dalších osm produktů je regionální potravinou Zlínského kraje

23.08.2016 ČTK

Označení Regionální potravina Zlínského kraje nese dalších osm produktů. Ocenění dnes výrobci převzali na dožínkové slavnosti v Kroměříži. Ředitelka Agrární komory Zlín Jana Brázdilová ČTK řekla, že značka má podpořit místní výrobce, aby se svými produkty lépe uspěli na trhu. Regionální potravinou jsou celkem čtyři desítky krajských výrobků.

Soutěží se v devíti kategoriích, jedna letos zůstala bez vítěze. O značku se ucházelo 141 produktů od 44 výrobců. Nejsilněji byly zastoupeny pekařské výrobky. Cílem soutěže je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců. Pro spotřebitele má značka být garancí, že jde o produkty, v nichž převažují místní suroviny. Značku Regionální potravina Zlínského kraje získávají výrobky na čtyři roky.

Označení nově na svém obalu ponese zabijačková paštika od Michala Cahela z Uherského Hradiště, bio tvaroh společnosti Javorník - CZ ze Štítné nad Vláří, kysaná smetana Mlékárny Valašské Meziříčí, dožínkový chléb Agrodružstva Roštění, dort Izidor od Ludmily Podešvové z Nedašovy Lhoty, pivo Zlínský švec - polotmavý ležák 11° Martina Velíska ze Zlína - Malenovic, vizovické sušené trnky likérky Rudolf Jelínek a pohanka s kysaným zelím a brynzou společnosti Jospo z Holešova.

Akce Regionální potravina se letos konala posedmé, jde o celostátní klání pořádané v krajích. Agrární komora podle Brázdilové oceněným pomáhá s propagací jejich výrobků, když je například zve na různé akce, kde mohou pořádat třeba ochutnávky. Ve Zlínském kraji se jedenáct let koná i soutěž Perla Zlínska, která také oceňuje výrobce regionálních potravin.


Mohlo by vás zajímat

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.