Dýňová polévka s brusinkami

Dýňová polévka s brusinkami

21.07.2016 Redakce

Tato polévka patří je nejen velice chutná, ale i zdravá. Pokud patříte mezi ty, kteří osvědčené rádi vymění za nové chutě, pak je tento recept právě pro vás.

Suroviny pro 4 osoby:

400 gdýně hokaido (bez semínek)

1 brambora (druh, který se dobře rozvaří)

1 cibule

kousek čerstvého zázvoru velikosti vlašského ořechu

2 lžíce oleje

750 ml zeleninového vývaru (instantního)

1 svazek jarní cibulky

200 ml smetany na šlehání

100 g sušených amerických brusinek

sůl, pepř

šťáva ze 2 pomerančů

Příprava:

1. Dýni pokrájejte na kostky, brambory oloupejte a pokrájejte. Cibuli oloupejte a nasekejte na kostičky. Zázvor oloupejte a nasekejte na drobné kostičky.

2. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a krátce v něm opečte cibuli, zázvor, dýni a brambory. Zalijte vývarem a přikryté vařte 30 minut.

3. Jarní cibulky očistěte, omyjte a nasekejte najemno. Polévku rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu, brusinky a znovu přiveďte k varu. Ochuťte solí a pepřem. Do polévky dejte pomerančovou šťávu a jarní cibulku a nechte prohřát (avšak nevařte) 5 minut. Podle potřeby znovu ochuťte solí a pepřem. 

Doba přípravy:

ca. 50 minut

 

Nutriční hodnoty porce: 

Energie: 313 kcal / 1309 kJ

Bílkoviny: 3,9 g

Tuky: 21,1 g

Sacharidy: 25 g

 

Foto: shutterstock

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

OVOCE K MASU A ZELENINA DO DEZERTU? NEBUDETE LITOVAT

19.09.2023 | Ovoce patří do sladké a zelenina do slané kuchyně. Pravda, ale ne absolutní – občasné nájezdy zeleniny do světa dezertů či ovoce do říše masa jsou velmi vítaným zpestřením. Některé pokrmy, jako mrkvový dort nebo kuře na pomerančích jsou již osvědčenou klasikou, ale troufnete si na zelený mechový dort ze špenátu nebo guláš s jablky?

K LANGOŠŮM SÝR PATŘÍ, ALE CO JE JÍM ROVNOU NAPLNIT?

08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...

POLÉVKA JE GRUNT! TU NETRADIČNÍ UVAŘÍTE ZE SÝRA I ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.