Italové chtějí jednotná pravidla na výrobu pizzy, pak je má uznat celá EU

Italové chtějí jednotná pravidla na výrobu pizzy, pak je má uznat celá EU

26.06.2016 Reflex.cz

Přestože vystoupení Velké Británie z Evropské unie šokovalo celý svět a jeho příčinou byly i nekonečné regulace v členských státech, tlak na unifikaci pokračuje dál i těmi nejbizarnějšími prostředky.

Do italského parlamentu tento týden například doputoval návrh zákona, který má „sjednotit a upravit“ výrobu pizzy a po schválení ho pak mají uznat všechny země EU.

Zákon představil senátor Bartolomeo Amidei, který zastupuje údajně liberální konzervativní stranu Forza Italia, kterou vede expremiér Silvio Berlusconi. „Jako Italové musíme bránit naše kulinářské tradice. Pizza se prodává až v polovině italských restauračních podniků, ale často je podvodná, protože je nekvalitní a její výroba neodpovídá tradicím,“ zdůvodnil Amidie svůj návrh v deníku La Repubblica.

Odborníci na gastronomii i další italští politici se s ním spíše shodují. Záměrem zákona je vytvořit registr všech profesionálních „pizzarů“, který by následně uznávaly všechny evropské země.

Proč chtějí do toho Italové zaplést další evropské země, není jasné, protože místní nařízení by pak muselo zcela zbytečně dlouhé měsíce putovat parlamenty po celé Evropě.

Podle návrhu zákona by musel každý výrobce pizzy absolvovat kurz, který by trval 120 hodin – skládal by se z výuky potravinářské vědy a hygienických podmínek, výuky cizích jazyků (ta by trvala pouhých 40 hodin, takže by byla naprosto k ničemu) a samotné výroby tohoto oblíbeného jídla. Kdo by kurz úspěšně absolvoval, dostal by právo na rok a půl uplatnit své znalosti při pečení pizzy a až pak by se dostal do povinného registru. A právě ten by prý měly uznat ostatní země EU.

Proti zákonu ale vystupují ti, kteří prodávají kvalitní pizzu a nechápou, proč by měli absolvovat podobný kurz. Ten by se totiž měl navíc platit. Výjimku by dostali pouze lidé, kteří pizzu dělají více než 10 let a navíc u toho řídí tým nejméně čtyř lidí.

Každý den se v Itálii prodají 4 miliony kusů pizzy a v tomto oboru pracuje kolem 100 tisíc lidí.


Mohlo by vás zajímat

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.

V sobotu se draží tři lahve "žlutého vína" - z ročníku 1774

23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.