Dobyvatelé Marsu budou moci zasít a sklízet vlastní plodiny

Dobyvatelé Marsu budou moci zasít a sklízet vlastní plodiny

24.06.2016 ČTK

Příští dobyvatelé Marsu si budou moci pochutnávat na ředkvičkách, hrášku, žitu a rajčatech, vypěstovaných přímo na rudé planetě.

Podle univerzity ve Wageningenu na jihu Nizozemska čtyři druhy zeleniny a obilí, které vypěstoval místní výzkumník na půdě podobné povrchu rudé planety, jsou vhodné k lidské konzumaci.

Podle výsledků výzkumu, prováděného na napodobenině marsovské půdy, dané plodiny neobsahují těžké kovy v nebezpečném množství, ujistila společnost Mars One, která stojí za projektem osídlení Marsu a byla partnerem výzkumného týmu.

"Tyto pozoruhodné výsledky jsou velice slibné. Můžeme skutečně jíst tyto ředkvičky, hrášek, žito a rajčata. Jsem opravdu zvědav, jak budou chutnat," prohlásil výzkumník Wieger Wamelink podle komuniké.

Při prvních pokusech, podniknutých před třemi lety, byl výzkumník s to pěstovat řeřichu, ředkvičky a žito na půdě podobné vyprahlému a skalnatému povrchu Marsu. Vzorek poskytla americká vesmírná agentura NASA, která obdobu marsovského a měsíčního povrchu vyrábí ve směsi arizonské pouště a havajské sopky. Zůstávala nicméně otevřena otázka, zda takto vypěstovaná zelenina je při konzumaci bezpečná. Marsovská půda totiž - podobně jako občas i některá místa na Zemi - obsahuje těžké kovy, které sice nebrání v růstu rostlin, ale mohou mít zhoubné následky pro lidské zdraví, dokonce i smrtelné.

Ukázalo se však, že čtyři z deseti druhů plodin, aktuálně pěstovaných v univerzitních sklenících, neobsahují hliník, zinek, arzén či železo v nebezpečném množství, a tedy jejich konzumace nepředstavuje nebezpečí. Koncentrace těžkých kovů v některých plodinách dokonce byla nižší než v případě rostlin z pozemské půdy, upřesnila univerzita.


Mohlo by vás zajímat

Coca-Cola uvedla na trh svůj první alkoholický nápoj

28.05.2018 | Americká společnost Coca-Cola poprvé za více než 125 let své existence uvedla na trh alkoholický nápoj.

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.