Moravští vinaři vezou deset zlatých ze soutěže ve Slovinsku

Moravští vinaři vezou deset zlatých ze soutěže ve Slovinsku

23.06.2016 ČTK

Moravští vinaři vezou deset zlatých medailí z jedné z nejstarších velkých vinařských soutěží na světě Vino Ljubljana. Tři zlaté získaly ve Slovinsku Vinné sklepy Lechovice.

 Na 58. ročníku soutěže bylo 413 vzorků vín z 20 zemí. ČTK to řekl Luboš Bárta, který účast moravských vinařů zajišťoval.

Z České republiky se soutěže na lubljaňském hradě zúčastnilo 30 vín. "Se ziskem 89,6 bodů bylo nejvýše hodnoceno ledové víno Ryzlink rýnský 2013 z Vinných sklepů Lechovice. Lechovičtí se s dalšími dvěma zlatými medailemi stali nejúspěšnějším tuzemským vinařstvím v soutěži," uvedl Bárta. Dvě zlaté získal ještě Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku a Vinařství U Kapličky. Po jedné zlaté medaili mají Sonberk, Rodinné vinařství Košut a Vinja František Jakubčík z Brumovic.

Medailový bodový limit překročilo i dalších 11 moravských vín, mezi 30 procent oceněných vín se ale nedostaly.

Moravským vinařům se v posledních letech v zahraničí daří. Nedávno získali šest ze sedmi titulů šampiona na mezinárodní soutěži vín Muvina Prešov. K tomu získali dvě zlaté medaile. Nejvíce se dařilo Josefu Valihrachovi z Krumvíře na Břeclavsku, který získal ne Slovensku tři tituly šampiona.


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.