SZPI letos do května zvýšila počet kontrol o více než třetinu

SZPI letos do května zvýšila počet kontrol o více než třetinu

25.05.2016 Redakce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla letos za prvních pět měsíců o více než třetinu kontrol více než loni, bylo jich téměř 18.500. Udělila pokuty za 46 milionů korun.

"Inspekce se zaměřila hlavně na potraviny z dovozu," řekl dnes novinářům její ústřední ředitel Martin Klanica. Podle údajů z kontrol Státní veterinární správy jsou dovozové potraviny třikrát závadnější než české.

Inspekce letos odebrala 7800 vzorků potravin, skoro pětina z nich byla nevyhovující. Nebezpečných jich bylo 75 a falšovaných 45. Inspekce také řešila 1800 podnětů, na které ji upozornili sami občané. "Někteří provozovatelé potravinářských podniků stále nepochopili, že recidiva je něco, co je pro státní správu naprosto neakceptovatelné," řekl Klanica.

Ministerstvo zemědělství se snaží podporovat kvůli současné krizi na trhu hlavně tuzemské chovatele prasat a producenty mléka. Ti už v posledních týdnech hrozí blokací obchodních řetězců či demonstracemi. Prodávají kvůli zrušení mléčných kvót, ale také kvůli ruskému embargu na dovoz potravin, své výrobky zpracovatelům pod výrobní cenou. Cenu tlačí dolů i levnější dovoz potravin ze zahraničí. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) proto vyzval občany, aby více nakupovali české potraviny.

Podobně i řetězce by podle něj měly dávat stejné marže na výrobky z ČR jako ze svých domovských států. Podle Potravinářské a Agrární komory by se k tomu měly donutit. "Pokud nedokážeme přinutit řetězce, aby snížily obchodní přirážky na české potraviny, pak jsou, obávám se, veškeré apely na spotřebitele zbytečné, jestliže české máslo stojí v řetězci na českém území 45,90 Kč a stejné německé 31,90 Kč," řekl dnes ČTK prezident obou komor Miroslav Toman.

Ten sice činnost inspekce ocenil, ale volá po systematických kontrolách. "Rozhodně podporujeme intenzivní kontroly dovozů jak ze zemí EU, tak ze třetích zemí oběma dozorovými orgány, které by měly zasahovat jak dovozce, tak i ty, kteří tyto výrobky prodávají," dodal Toman.

Klanica zároveň popřel, že by inspekce kvůli kontrolám dovozových potravin omezila svoji další činnost, například kontroly falšovaného vína. "My v žádném případě nerezignujeme na intenzitu kontroly vína, máme 542 lidí v úřadu, z toho více jak 300 inspektorů. Pouze se přehodnotily ty priority, ale víno zůstává i nadále významným segmentem kontroly," řekl na dotaz ČTK ústřední ředitel. Podle něj je nadále tristní i situace v provozovnách společného stravování.


Mohlo by vás zajímat

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.