Prodejce na Náchodsku klamavě označoval česnek za českou odrůdu

Prodejce na Náchodsku klamavě označoval česnek za českou odrůdu

13.05.2016 ČTK

Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila klamavé označení odrůdy česneku v provozovně Alexandr Hepnar v České Skalici na Náchodsku. Byl označený jako česká odrůda Bjetin, ale analýza tuto odrůdu neprokázala, sdělil v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Inspektoři provedli kontrolu prodejny na Husově náměstí. Podle Kopřivy odebrali vzorek prodávaného česneku a porovnali ho se vzorky česneku Bjetin, což je v tuzemsku vyšlechtěná odrůda. Výsledek rozboru však neprokázal genetickou podobnost.

"Tím byla dokázána nepravdivost informace o odrůdě česneku uvedené při prodeji. Prodejce uvedením neodpovídající odrůdy porušil nařízení Evropské unie a inspekce s ním zahájí správní řízení o uložení pokuty," doplnil mluvčí. Inspekce se bude podle něj nadále věnovat kontrole pravdivosti údajů o odrůdě a původu při prodeji čerstvého česneku.


Mohlo by vás zajímat

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.