Správa nařídila stáhnout 24 kg sýra, můžou po něm selhat ledviny

Správa nařídila stáhnout 24 kg sýra, můžou po něm selhat ledviny

04.05.2016 ČTK

Nelze také vyloučit, že výrobek - původně v obchodní úpravě na 'půlkola' o váze 600 g - mohl být v některých případech nabízen dál konečným spotřebitelům menšími prodejnami, například formou pultového prodeje.

 Státní veterinární správa (SVS) nařídila stažení francouzského sýru Roquefort od výrobce Vernières Frères. Obsahuje bakterii Escherichia coli, která produkuje nebezpečné toxiny. Ty mohou způsobit krvavý průjem až selhání ledvin, sdělil dnes mluvčí SVS Petr Pejchal. Celkem 24 kg sýra distribuovalo v ČR Makro, na Slovensku jeho obdoba Metro.

"Všechny dotčené výrobky již byly staženy z regálů," sdělil Ivan Tučník z Makro ČR. Potvrdil, že důvodem stažení bylo podezření na přítomnost zmíněné bakterie. "Vyzýváme naše zákazníky, aby tyto výrobky zlikvidovali, nebo vrátili zpět do jakéhokoli velkoobchodního střediska Makro, kde jim budou okamžitě vráceny peníze," doplnil.

Lidé, kteří si výrobek zakoupili, by ho podle Pejchala v žádném případě neměli jíst, mohou jej vrátit v místě prodeje. Sýr je označený jako Roquefort 600 g Vernières (TRANCHE 1/2 LUNE 600 GR X4VERT), s datem minimální trvanlivosti do 25. června 2016.

Výrobek obsahoval bakterii, která produkuje nebezpečné toxiny. "Mohou způsobit závažný krvavý průjem, který může v některých případech vyústit v akutní selhání ledvin vyžadující intenzivní péči," dodal Pejchal.

V roce 2011 řádila v Německu střevní epidemie způsobená zmutovanou E. coli. U našich severních sousedů tehdy zahynulo 50 lidí. V loňském roce se E. coli objevila v ČR v pitné vodě na Českolipsku a v Praze, spolu s dalšími bakteriemi a viry způsobovala střevní obtíže.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

HUSA Z KAUFLANDU JAKO ČASOVANÁ BOMBA: NÁLOŽ PLNÁ SALMONELL

29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

POZOR NA TENTO ČESNEKOVÝ KABANOS! OBSAHOVAL NEBEZPEČNÉ LISTERIE

01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu

KONZUMACÍ KOFEINOVÝCH NÁPOJŮ K AGRESIVITĚ DĚTÍ? VZÝKUM MLUVÍ JASNĚ

13.11.2023 | Děti, které jsou zvyklé pravidelně pít nápoje s obsahem kofeinu jako je například coca-cola nebo energetické drinky, mají horší paměť, jsou impulzivnější a v dospělosti můžou být náchylnější k závislostem. Zjistili to vědci, kteří u dvou tisícovek amerických dětí ve věku devět a deset let testy zkoumali jejich paměťové schopnosti a mozkovou aktivitu. Napsal o tom deník The Times.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.