Toma rozšiřuje nabídku svých pramenitých vod o kojeneckou vodu.

Toma rozšiřuje nabídku svých pramenitých vod o kojeneckou vodu.

16.03.2016 Redakce

Její obliba mezi Čechy strmě roste, vloni se jí prodalo za více než dvě stě milionů korun. Toma, tradiční výrobce balených pramenitých vod, uvede již v březnu na domácím trhu vlastní kojeneckou vodu.

Toma Natura kojenecká tak rozšíří rodinu pramenitých vod, které společnost čerpá a bez dodatečných úprav stáčí vTeplicích nad Metují z podzemního zdroje v Chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Právě kojeneckým vodám přicházejí české domácnosti čím dál více na chuť. Jak vyplývá z údajů společnosti Nielsen, je tento segment nejrychleji rostoucím z balených vod vůbec. V loňském roce se jejich prodej zvýšil meziročně o více než pětinu (22%). Růstový trend v poptávce po kojeneckých vodách se očekává i letos.

Podle ředitele stáčírny pramenitých vod značek Toma, Pavla Vacka, je vstup na trh kojeneckých vod pro společnost logickým a přirozeným krokem. „Kojenecké vody již nejsou jen doménou novorozenců nebo budoucích maminek. Rychle si razí cestu k mnohem širší skupině spotřebitelů, která si zakládá na kvalitativně plnohodnotné a zároveň přírodní stravě,“ uvedl ředitel Pavel Vacek, podle kterého je cílem přiblížit se po prvním roce výroby desetiprocentnímu tržnímu podílu.

Kojenecké vody jsou IN

Rostoucí apetit po kojeneckých vodách potvrzují i data společnosti Nielsen. Balených kojeneckých vod se v loňském roce prodalo v tuzemských obchodech téměř 300 000 hektolitrů, zatímco o rok dřív to bylo o více než pětinu méně. Mezi ostatními balenými vodami jsou kojenecké nejrychleji rostoucí skupinou. Částka, kterou Češi utratili v obchodech za kojenecké vody v loňském roce, dokonce překonala hranici 200 miliónů korun a oproti roku předcházejícím se navýšila o osmnáct procent.

 

Kojenecká voda bez úprav

U balených kojeneckých vod platí oproti jiným druhům přísnější limitní hodnoty , vyhovovat tak musí například mikrobiologické ukazatele, množství dusičnanů, nebo obsah některých minerálů a jejich solí. Podzemní voda, kterou společnost Toma čerpá ze zdroje v Teplicích nad Metují, je vzácná v tom, že ji ani pro kojence není třeba dodatečně uměle přizpůsobovat. „Naše kojenecká voda splňuje limity všech povinných hodnot, a to bez změn přírodních vlastností z podzemního zdroje. Tudíž ani tuto balenou vodu neupravujeme například UV paprsky nebo pomocí jiných dodatečných prostředků,“ popisuje Pavel Vacek další z důvodů uvedení vlastní kojenecké vody. Navíc mimořádnou vhodnost tohoto zdroje pro kojence dokazuje skutečnost, že se ve stáčírně již v minulosti kojenecké vody pod jinými názvy vyráběly. „Jedinečnost vody Toma Natura kojenecká spočívá tedy především v kombinaci nejdelší lokální historie sahající na začátek 90. let a vysoké kvality bez nutnosti jakýchkoli úprav,“ doplnil Pavel Vacek.

Toma kojenecké vody by měly být v první vlně k dostání ve vybraných českých obchodech již v březnu, v následujících měsících budou postupně distribuovány do dalších obchodních řetězců a prodejen. Vedle kojenecké vody se v současné době v Teplicích nad Metují vyrábí balená pramenitá voda pod značkami Toma Natura a Toma Nádech. Součástí uvedení kojenecké vody bude i širší marketingová a reklamní podpora. Toma Natura kojenecká bude zároveň určena i pro slovenský trh.

Historie a cesta k zákazníkům

Přírodní rezervace Teplicko-Adršpašské skály patří k oblastem s nejkvalitnějšími vodními zdroji v ČR (podzemní jezero o rozloze cca 100 km2). Již v roce 1986 byl tento zdroj státními institucemi vybrán jako nejvhodnější zdroj vody pro přípravu kojenecké stravy. CHKO Broumovsko byla zřízena vyhláškou MŽP již v roce 1991. Výstavba závodu začala v roce 1992 a o rok později sjela z výrobní linky první láhev. V roce 1997 převzala stáčírnu společnost Toma. Od roku 2000 je majitelem závodu firma PepsiCo. Od roku 2009 přibyla ke dvěma linkám na stáčení vody do lahví PET i nová linka na vratné skleněné láhve o objemu 0,3l. Voda je z podzemí získávána prostřednictvím podzemních vrtů s artéským přetlakem. Do svahu kopce je vyražena horizontálně vedená štola dlouhá více než 100 metrů. Na konce štoly, 50 m pod zemským povrchem, je umístěno několik vrtů hlubokých více než 70 metrů. Celková vydatnost vrtů převyšuje několikanásobně současnou potřebu 13 litrů za sekundu. Voda je následně dopravována potrubím z nerezové potravinářské oceli přímo do stáčírny. Zde je plněna do PET a skleněných lahví. Balená voda je dopravována do skladů a k zákazníkům nákladními automobily, případně i po železnici.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Aktivní život - póza, nebo kompletní rekonstrukce života?

02.05.2017 | S příchodem jara nás počasí začíná táhnout ven. Začínáme mít potřebu „něco“ dělat, abychom vypadali lépe, vytvarovali si do léta krásnou postavu do plavek a cítili se dobře. Televize, časopisy a internet nás vyzývají, ať změníme svůj životní styl a žijeme aktivním životem.

Na trhu je nový "červený chléb" s antioxidačními účinky

30.06.2017 | V pekárnách se od letošního května objevil nový a pro zdraví příznivý druh chleba. Přezdívá se mu Karkulka podle jeho načervenalé barvy a je vyrobený z šedesátiprocentní celozrnné mouky z purpurové pšenice. Díky ní má vyšší obsah antioxidantů, a proto je pro konzumenty zdravější, uvedla v tiskové zprávě mluvčí brněnské Mendelovy univerzity Kateřina Brettschneiderová.

Chléb Vegipan, novinka kterou si zamilujete!

24.05.2018 | Vláčný chléb Vegipan je speciální chléb vyrobený bez použití droždí, laktózy a živočišných složek, což ocení hlavně vegani.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.