Bagetou o délce 122,4 metrů překonaly Francie s Itálií světový rekord!

Bagetou o délce 122,4 metrů překonaly Francie s Itálií světový rekord!

20.10.2015 Redakce

Na oslavu 50. výročí lásky vzdala Nutella minulou neděli hold svému dlouholetému partnerovi: pečivu! Během zvláštní akce, která se uskutečnila v rámci Univerzální Expozice v Miláně, spojili oba „milenci“ síly a vytvořili 122,4 metrů dlouhou bagetu, čímž překonali dřívější rekord 111 metrů. Tento výkon potvrdila slavná Guinessova kniha rekordů!

Je to víc než jen světový rekord – jedná se o sňatek dvou národních symbolů, k jehož uzavření došlo minulou neděli v rámci Univerzální Expozice v Miláně. Bageta – nejznámější francouzské pečivo a Nutella – pomazánka, na níž jsou pyšní Italové, tak znovu obnovily svůj manželský slib.

V 9.30 hod. začalo 7 pekařských mistrů z profesního sdružení Chambre Professionnelle des Artisans Boulangers Pâtissiers de Paris a 20 italských pekařů z PROLOCO DI MAGLIANO ALPI (provincie Cuneo, Itálie) podle původní francouzské tradice připravovat a péct nejdelší bagetu na světě. Vznik tohoto rekordu si vyžádal více než 6 hodin práce, aby bylo možné uspokojit fanoušky Nutelly, kteří si poté mohli společně pochutnat na 2 400 krajících pečiva s Nutellou!

 

O profesním sdružení Chambre Professionnelle des Artisans-Boulangers-Pâtissiers de Paris

Profesní sdružení Chambre Professionnelle des Artisans-Boulangers-Pâtissiers de Paris, jemuž předsedá Dominique Anract, pekař působící v 16. městské části Paříže, vzniklo v roce 1801. Jeho účelem bylo dávat svou jedinou dostupnou pec k dispozici těm svým členům, kteří z nějakého důvodu nemohli péct své pečivo doma. Od svého založení na Quai d'Anjou v centru Paříže prošlo sdružení významnými změnami, díky nimž se jeho prostory proměnily a z hlediska své funkčnosti vylepšily. A tak byly v roce 1845 na základě povolení policejního prefekta postaveny další 4 pece. V činnosti týkající se pečiva pokračovalo sdružení až do konce roku 1950. V roce 2004 se členové správní rady rozhodli zmodernizovat jednu velkou pekárnu, kde by se mohla konat školení, která jsou z hlediska záruky kvality produktu zásadní. Cíli tohoto školení bylo zdokonalovat a diverzifikovat dovednosti členů sdružení, rozšiřovat jejich vědomosti a zároveň zvát profesionály z jiných zemí. Již deset let hostí toto profesní sdružení učně, osoby procházející rekvalifikací či putovní Compagnons du Devoir. Denně se sdružení zabývá profesními problémy, jimž každý den čelí pekaři – ať již se týkají uplatňování kolektivní smlouvy, komerčních pronájmů či hygienických a bezpečnostních předpisů. Každým rokem v květnu pak sdružení v Notre Dame de Paris pořádá také „Den pečiva“.

O výrobku Nutella
NUTELLA® je jednou ze značek italské skupiny Ferrero. V roce 1959 si Nutella buduje základnu v normandské obci Villers-Ecalles a zakládá svou centrálu v Mont-Saint-Aignan poblíž Rouen. V roce 1961 zahajuje podnik výrobu tzv. Tartinoise, jak zněl první francouzský název této pomazánky. V roce 1965 pak přijímá název Nutella. Od té doby ji fanoušci Nutelly jedí namazanou na pečivu, palačinkách či toustech – někteří k snídani, jiní ke svačině. Od roku 2004 patří tato značka k oblíbeným značkám potravin francouzského národa. Díky důvěrné komunikaci se svými konzumenty se Nutella vždy těšila blízkému vztahu s nimi, zejména pak když v roce 2012 spustila své internetové stránky Nutellaparlonsen.fr, svou facebookovou stránku France Nutella (která má nyní více než 30 milionů fanoušků) a svůj twitterový účet Nutella. Tato spolupráce získala obrysy na Facebooku v roce 2013, kdy Nutella svým věrným konzumentům poprvé nabídla možnost, aby si své sklenice Nutelly opatřili svými jmény (maminka, babička, tetička …). V roce 2014 oslavila tato slavná pomazánka 50. výročí společně se svými fanoušky. V Itálii, která je rodištěm Nutelly, se od Alby až po Řím uskutečnil víkend oslav, jenž svedl dohromady několik desítek tisíc lidí, kteří se této ohromné slavnosti zúčastnili. Na důkaz důležitosti Nutelly v Itálii byla na žádost italské pošty vydána speciální poštovní známka s Nutellou. Ve Francii se oslavy soustředily kolem narozeninového dortu, společných chvil ochutnávání a výměny názorů po celé zemi, přičemž k nejvýznamnějším událostem patřily také koncerty, které uváděl Anthony Kavanagh. Veškeré informace jsou k dispozici na www.facebook.com/nutellafrance a www.nutellaparlonsen.fr


Mohlo by vás zajímat

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.