Potraviny vyhazuje alespoň jednou za měsíc 40 procent Čechů

Potraviny vyhazuje alespoň jednou za měsíc 40 procent Čechů

02.10.2015 ČTK

Podle zářijového průzkumu agentury Ipsos se nejvíce vyhazuje ovoce, zelenina a pečivo.

Nespotřebované potraviny vyhazuje stejně jako před rokem alespoň jednou měsíčně 40 procent české populace. Sedm procent lidí dokonce několikrát týdně. Ukázal to zářijový průzkum agentury Ipsos, ve kterém odpovídalo více než tisíc lidí ve věku 18 až 65 let. Lidé potraviny většinou likvidují proto, že jsou plesnivé nebo zkažené. 
    "Nejvíce se vyhazuje tradičně ovoce, zelenina či pečivo. Největší podíl těch, co naopak vyhazují více potravin než před dvěma roky, je u lidí mezi 18 a 24 lety, což je určitě důvod k zamyšlení," okomentoval výsledky ředitel výzkumu a komunikace společnosti Ipsos Tomáš Macků. 
    Šest z deseti lidí obvykle vyhazuje potraviny do směsného odpadu, 39 procent je dá zvířatům, více než pětina do kompostu a 15 procent z respondentů uvedlo, že jídlo končí v kontejneru na bio odpad
    Většina lidí se domnívá, že vyhazuje méně potravin než před dvěma roky. Skoro 90 procent lidí si myslí, že by měly být přístupné statistiky o tom, kolik potravin se vyhodí u výrobců, přepravců, prodejců i spotřebitelů. 
    Řetězce se zaklínají, že se snaží s jídlem neplýtvat, naopak že ho dávají potravinovým bankám. Například Tesco uvedlo, že od roku 2013, kdy začalo s bankou spolupracovat, darovalo přes 50 tun trvanlivých potravin, během letošního září pak odstartovalo pilotní projekt darování ovoce, zeleniny a pečiva. "Pokud bychom měli vyčíslit hodnotu potravin, kterou ročně darujeme, pohybujeme se v částce okolo pěti milionů korun," řekla k tomu mluvčí Globusu Pavla Hobíková. 
    Podle aktivistů z iniciativy Zachraň jídlo až třetina zeleniny zůstává nesklizená na polích, mimo jiné z estetických důvodů.


Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.