poradna  

Nákup burčáku

Nákup burčáku

27.08.2015 redakce

Na co mám dávat pozor při nákupu burčáku?

Burčák v pravém slova smyslu je produkt prodávaný od 1. srpna do 30. listopadu, tvořený hrozny sklizenými a zpracovanými na území ČR. Produkt by měl být označen tradičním výrazem „burčák“ (nebo částečně zkvašený hroznový mošt), uvedením provenience, výrobce nebo stáčírny a uvedením údaje o alergenu (oxid siřičitý/siřičitany). Nápoj by měl být čistýs pouze nepatrnou usazeninkou na stěnách či dně láhve. Barva by měla být  mléčně bílá až světle žlutá (pokud je z bílých hroznů), narezlý až průhledný vzhled mohou být ukazateli falšování vodou. Před koupí je vhodné burčák ochutnat. Právě tak lze nejlépe poznat kvalitní produkt, či tekutinu, která stála celý den na slunci.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

JEŠTĚ NEPIJETE CIDER? TADY JE 5 DŮVODŮ, PROČ ZAČÍT

16.06.2023 | Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

I S VODOU SE MUSÍ UMĚT ZACHÁZET! KDY V NÍ MŮŽETE MÍT BAKTERIE?

05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.