Co čeká jídelny v novém školním roce?

Co čeká jídelny v novém školním roce?

17.08.2015 Mgr. Jana Uhlířová

České školní jídelny jsou světovým unikátem, který u nás vznikl na přelomu 40. a 50. let. Na rozdíl od poválečných let však dnes nestačí děti pouze nasytit, ale také pokud možno vyjít vstříc jejich někdy specifickým stravovacím potřebám. V posledních letech přibývá požadavků na dietní stravu v jídelnách, a dosud poněkud nepřehlednou situaci měla zjednodušit novela vyhlášky o školním stravování č. 17/2015 Sb., která vešla v platnost v půlce února a jež přináší do škol možnost dietního stravování.

Až do 1. září tohoto roku mohly školní jídelny připravovat dietní stravu postaru, například na základě kurzů přípravy dietní stravy, které kuchařky absolvovaly. Vařily tak ovšem jen na základě dobré vůle, bez jakékoliv legislativní opory a bez vymezení zodpovědnosti. Od začátku nového školního roku ovšem platí i nová pravidla.

Změny, které novela přináší, se týkají výhradně zavedení dietního stravování – umožňují jeho realizaci a stanovují pro ni podmínky. Na zavádění dietního stravování se podílí ministerstvo školství a ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci se Sekcí výživy a nutriční péče České asociace sester. Školní jídelny, které dietní stravu připravovaly již před platností vyhlášky, ji mohly samozřejmě připravovat nadále, ovšem s povinností splnit do 1. září 2015 potřebné náležitosti.

Novela umožňuje školním stravovacím zařízením připravovat dietní stravu (například bezlepkovou, bezlaktózovou aj.) pro strávníky, jejichž zdravotní stav podle potvrzení lékaře vyžaduje stravování s omezeními. Za dietní stravování dle vyhlášky pak zodpovídá provozovatel zařízení. V jídelnách, které nemají potřebné personální a materiální podmínky k zajištění takové způsobu stravování, umožňuje vyhláška odebírat dietní stravu například z nemocnic.Výběr potravin, receptů, sestavení jídelního lístku a způsob přípravy jídel vydávaných v rámci dietního stravování pak nově provádí nutriční terapeut.

jidelny

Je potřeba nutriční terapeut?

Opravdu však na přípravu dietní stravy nestačí zkušenosti kuchařek, které až dosud dietní stravu připravovaly? A kdo bude služby nutričních poradců financovat? „Stravování je možné realizovat v podmínkách norem stanovených spotřebním košem, pokud počet žáků s dietními potřebami nepřesáhne 20 % z  počtu strávníků,“ vysvětluje mluvčí Oddělení vnějších vztahů a komunikace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

„Jednorázové služby nutričních terapeutů mohou školy hradit z financí určených na provoz nebo z přímých nákladů na vzdělání. Terapeut proškolí personál a ve spolupráci s ním upraví používané recepty tak, aby umožňovaly dietní stravování. Terapeut zůstává pro potřeby jídelny v pozici konzultanta, s nímž je třeba projednat změny ve stravování, případně požadavek na jinou dietu. Na webu MŠMT je k dispozici seznam proškolených terapeutů, hodinová dotace výkonů a hodinová sazba, tedy 450 Kč za 1 hodinu, bude uveřejněna na stránkách Sekce výživy a nutriční péče České asociace sester,“ doplňuje. Zřizovatelé jídelen, tedy města a obce, ovšem namítají, že služby nutričních terapeutů nejsou levné a nikde není stanoven rozsah jejich práce, na základě čehož odmítají tyto náklady hradit a požadují, aby tak učinil stát.

Celý článek naleznete v novém čísle časopisu Svět potravin, které je právě v prodeji!

titulka

 


Mohlo by vás zajímat

Coca-Cola uvedla na trh svůj první alkoholický nápoj

28.05.2018 | Americká společnost Coca-Cola poprvé za více než 125 let své existence uvedla na trh alkoholický nápoj.

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

V sobotu se draží tři lahve "žlutého vína" - z ročníku 1774

23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.