poradna  

Igelitové tašky

Igelitové tašky

31.07.2015 redakce

Zaslechla jsem, že v blízké době má být omezena spotřeby igelitových tašek. Jak toho chce Evropská unie docílit?

Omezení spotřeby igelitových tašek čeká celou Evropskou unii. Tuto chvályhodnou akci schválili europoslanci ve Štrasburku a cílem je zabránit dalšímu hromadění plastového odpadu v přírodě. Po roce 2018 tak budou muset země EU tašky buď zpoplatnit, nebo přijít s jinými způsoby, jak jejich spotřebu snížit na pětinu. Jedním z možných řešení je používání papírových tašek.

Každý Evropan nyní průměrně za rok spotřebuje téměř 200 igelitových tašek, podle odhadů Evropané každoročně vyprodukují přes ohromujících 20 milionů tun plastového odpadu. V České republice všechny velké nákupní řetězce plastové tašky již zpoplatňují.


Mohlo by vás zajímat

JAK NA VINNÉ PÁROVÁNÍ? JEDNODUCHÝ KLÍČ PŘÍMO OD VINAŘE

14.02.2022 | Lámete si hlavu, co naservírovat návštěvě ke sklence výtečného vína? Osvojte si jednoduché tipy párování, kterými ukážete, že víte, jak krásně podtrhnout chuť skvělého vína. Máme pro vás několik základních kombinací, se kterými nikdy nešlápnete vedle! Díky tomu teď domácí párty pro rodinu a přátelé pozdvihnete na profesionální úroveň.

SPECIALISTA NA MASO PAVEL ŠILHÁNEK: JAKÉ VYBRAT NA GRILOVÁNÍ?

08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.