recepty  

Borůvkový štrúdl s mascarpone

Borůvkový štrúdl s mascarpone

28.07.2015 redakce

Připravte neodolatelný borůvkový štrúdl s mascarpone - delikátní závin z listového těsta plný borůvek v jemném krému patří k sezónním hitům první „domácí štrúdlárny“ v jižních Čechách – café Štrúdl v Českém Krumlově.

Ingredience: kvalitní listové těsto, borůvky, mascarpone, cukr, vejce, šlehačka

Postup: Mascarpone promícháme se žloutky (na 200 g mascarpone 1 žloutek) a cukrem, je důležité míchat opatrně, aby se hmota nesrazila a zůstala krémová. Na závěr přidáme čerstvé borůvky. Při použití mražených je důležité nechat borůvky rozmrznout a vycedit šťávu, tu svaříme s cukrem do konzistence sirupu. Vznikne tak borůvková omáčka, kterou štrůdl při servírování ozdobíme. Takto připravenou směs naneseme na rozválený plát listového těsta, který jsme před tím potřeli rozšlehanými vejci z vnitřní strany, důkladně zavineme, aby směs nevytekla ven, celý závin potřeme opět rozšlehanými vejci a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C 15–20 minut. Závin podáváme s čerstvou šlehačkou a omáčkou z borůvek.


Mohlo by vás zajímat

TRADIČNÍ ROMSKÁ GOJA PODLE PAVLA BERKYHO: P.S. ZATRACENĚ DOBRÁ

19.10.2023 | Půlmetrová bramborová jelítka vás dostanou výtečnou chutí. Troufnete si na romský recept tradičně využívaný během vánočních svátků?

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

Letní polévka z rajčat a paprik

29.07.2015 | Znáte chutnější letní oběd než zdravou zeleninovou polévku?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.