SZPI varovala před přípravky z internetu

SZPI varovala před přípravky z internetu

27.07.2015 ČTK

Státní zemědělská a potravinářská inspekce vydala varování před přípravky, které slibují léčivé účinky, ve skutečnosti ale mohou být nebezpečné. Prostřednictvím internetu a sociálních sítích je lze získat pod označením Mineral Miracle Supplement a Chlorine Dioxide Solution.

Obsahují látky používané k dezinfekci vody v bazénech nebo bělení prádla. Prodejci přípravky nenabízejí jako doplňky stravy nebo léčiva, ale jako chemické látky, takže nepodléhají přísné regulaci. "Tím, že v prostředí internetu jsou tyto produkty spojovány s informací o jejich údajných zdravotních účincích, mohou někteří spotřebitelé nabýt mylného dojmu, že jde o preparáty účinné a bezpečné," uvedl Kopřiva.
    Mineral Miracle Supplement je roztok chloritanu sodného v destilované vodě. Na internetu lze najít informace o léčivých účincích na širokou škálu chorob včetně rakoviny, podobně jako u přípravku nabízeného jako Chlorine Dioxide Solution.
    "SZPI upozorňuje všechny spotřebitele, že látky, které uvedené výrobky obsahují, jsou v potravinářství zakázané a nepoužívají se ani v nízkých koncentracích. Podle odborníků by potraviny obsahující látky obsažené v MMS a CDS2 byly považovány za nebezpečné pro lidské zdraví," zdůraznil Kopřiva.


Mohlo by vás zajímat

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.