Čínský česnek nemá žádnou sílu

Čínský česnek nemá žádnou sílu

23.07.2015 Mgr. Marie Martiňáková

Historicky nejstarší český nález česneku z doby kamenné byl učiněn v Kyjově na Moravě. Tradice pěstování této plodiny se v oblasti udržuje dodnes. Pan Emerich Kratochvil s rodinou kromě pěstování a prodeje volně váženého česneku sklízí úspěchy i v netradiční disciplíně pletení česnekových copů.

Jaké jsou nástrahy pěstováni česneku?

Pěstování určitě vyžaduje nějaké zkušenosti nebo alespoň dobrou teoretickou přípravu. Základem je příprava vhodné půdy. Česnek sázíme na podzim, před výsadbou se stroužky česneku oddělí a je vhodné je namořit proti houbovým chorobám a roztočům. Výsadba se provádí v říjnu až listopadu, při trvalém poklesu teploty půdy pod 9 °C. Na pěstitele číhají nástrahy zejména v podobě chorob a škůdců česneku. A protože se snažíme česnek chemicky ošetřovat minimálně, je třeba vystihnout správný čas a vybírat důsledně zdravou sadbu. Stručně řečeno: pokud je půda na vhodném místě a správně připravená, česnek ve vhodný čas dobře zasazený a vyhnou se nám ztráty v podobě napadení škůdci či chorobami, záleží už jen na počasí, jaký bude výnos.

Kolik česneku u nás ročně zkonzumujeme?

Podle Českého statistického úřadu je roční spotřeba česneku v naší republice přibližně 0,9 kg na hlavu. Velikost osevních ploch se u nás v minulých letech dost snížila. Naše trhy byly zaplaveny levnějším česnekem ze zahraničí, zejména ze Španělska a Číny. Nízkým cenám čínského česneku domácí pěstitelé nebyli schopni konkurovat. Lidé přestali jejich česnek kupovat, pěstitelé výrazně snížili pěstební plochy, ale záhy se ukázalo, že český česnek má mnohem vyšší obsah silic a je kvalitnější. Poptávka výrazně převýšila nabídku a vyvolala nárůst ceny. V této době narazili pěstitelé na nedostatek sadby, a někteří proto pole osázeli odrůdami ze zahraničí, které na pultech nabízejí jako český česnek.

Proč bychom měli kupovat český česnek?

Obchodní řetězce se často rozhodují pouze podle ceny. Pro ně je paradoxně výhodnější přivézt česnek z Číny než využít domácí produkci. A český česnek nemůže tomu zahraničnímu v ceně konkurovat. Na druhou stranu díky silnější chuti není třeba tuzemského produktu pořizovat takové množství. Musíme si ale uvědomit, že z hlediska legislativy je od roku 2013 možné označovat za český česneki ten, který byl vypěstován v ČR, ale ze zahraniční odrůdy. Toto je v drtivé většině případ česneku, který se v současnosti prodává v různých obchodních řetězcích pod názvem český. Nicméně naše krajové odrůdy česneku se u nás vyvíjely po staletí a jejich chuť odpovídá chuťovým návykům dané oblasti.

cesnek

Co je vlastně špatného na česneku čínském, španělském a jiných?

 Čínský česnek bývá sice vzhledově jeden jako druhý, ale chuťově je slabý, nemá žádnou sílu. Česnek ze Španělska a Francie bývá trochu výraznější, ale má pro nás určitou pachuť. Do českých obchodů se běžně dostává česnek, který není čerstvý, ale starší i více než jeden rok. Musí být proto chemicky ošetřen. Díky chemikáliím sice vydrží dalekou cestu a je trvanlivější, ale rozhodně ne zdraví prospěšnější.

Český česnek se v posledních letech stal dokonce jakýmsi symbolem návratu lidí k českým, tradičním potravinám. Zaznamenal jste tento vzestup?

Zvyšuje se počet lidí, kterým záleží na tom, co jedí, snaží se stravovat zdravě a bez zbytečné chemické zátěže, zajímá je způsob pěstování a ošetřování, hledají kvalitu.  Oblíbeným místem pro nákup těchto tradičních potravin jsou farmářské trhy, které u nás v posledních letech získaly na oblibě. Pokud je zde prodejce přímo pěstitel, jde současně o prezentaci jeho firmy a reklamu, proto by si neměl dovolit neseriózní jednání.

Jaké jsou zdravotní přínosy konzumace česneku?

 Česnek patří mezi preventivní potraviny a odnepaměti měl své místo v lidovém léčitelství, které popisuje i způsob podání a recepty na konkrétní onemocnění. Za štiplavé aroma je zodpovědná látka alicin. Sám je takřka bez zápachu, ale při drcení stroužků nebo natě se uvolní enzym alináza, který rozvine jeho aromatické účinky.

 Má antibiotické a protiplísňové účinky. Česnek působí dezinfekčně, v trávicím traktu pomáhá udržovat bakteriální rovnováhu. Jeho léčivé účinky ale nejsou stálé, silice a aktivní enzymy se rozkládají, takže mají-li se léčivé účinky česneku projevit, je třeba konzumovat ho co nejčerstvější.

V literatuře jsou popisovány pozitivní účinky na imunitu, odolnost proti virům a parazitům. Zlepšuje odkašlávání při nachlazení a onemocnění dýchacích cest. Pomáhá vyrovnávat krevní tlak, je to potravina s tzv. protisklerotickým účinkem – uvolňuje cévy a snižuje tak riziko aterosklerózy. Česneku by se neměli vyhýbat ani diabetici, je dobrým pomocníkem při udržování nízké hladiny glykémie.

A známe nějaká rizika?

Nevýhody jsou v podstatě dvě. Jednak ta společenská, pachová, spojená s jeho konzumací. A pak jeho těžká stravitelnost, zejména v syrovém stavu. Lidé s onemocněním trávicího traktu, žaludku, žlučníku apod. by se měli mít při konzumaci na pozoru.

Jak česnek v obchodě kupovat, čeho se vyvarovat?

Otázka je, zda vůbec kupovat v obchodě. Nejlepší možností je najít si „svého“ farmáře, který česnek pěstuje a nakupovat přímo u něj, nebo na farmářských trzích, kde můžete česnek i otestovat. A získá-li si pěstitel vaši důvěru a nechcete každoročně za česnekem cestovat až ke zdroji, řada pěstitelů je schopná vám plodinu zaslat. Pokud se nevyhnete nákupu v obchodě, vybírejte české odrůdy, ptejte se na pěstitele. Varovat by vás měla podezřele nízká cena a česnek ve slevě. Může jít o výprodej loňské sklizně.

Jak česnek doma skladovat?

Česnek bychom měli sklízet včas, tedy jakmile nať začne žloutnout a pokládat se. Při pozdní sklizni se rozruší obaly stroužků a česneková cibule je pak vzhledově neuspokojivá.

Česnek ve stínu na vzdušném místě dosušíme, nejlépe zavěšený. Po dosušení skladujeme na suchém, dobře větraném a chladném místě. Z tohoto pohledu nejsou lednice ani vlhký sklep ideální. Teplo podporuje klíčení a roztoče, vlhko rozvoj plísní. Výhodné je ponechat na česneku delší stonek a takto je vložit do vázy jako kytku, nebo uchovat svázaný v copech.

Jak je to s česnečkou a kocovinou - pomáhá opravdu?

Mezi lidmi koluje celá řada lidových receptů, jak si poradit s kocovinou. Některé jsou dost kuriózní, jako panák tvrdého alkoholu, zavináče, kysané zelí apod. Česnečka je opravdu doporučovaná. Tělu tak doplníte tekutiny a minerály, vitamin B. Asi je to lepší možnost než káva, kterou mnoho lidí vnímá právě jako první pomoc. Ta člověka sice na chvíli povzbudí, ale ve skutečnosti vlastně zbaví dalších tekutin. Já osobně považuji za nejlepší lék na kocovinu ji vůbec nemít a pít s mírou.


Mohlo by vás zajímat

Oblíbenou pochoutkou v SAE je během ramadánu medovník

26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Venezuelský prezident nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi

29.05.2018 | Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi, které budou nyní přímo řízeny novým vládním úřadem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.