Ministerstvo chystá bič na nepoctivé vinaře

Ministerstvo chystá bič na nepoctivé vinaře

16.07.2015 MZe

Ministerstvo zemědělství finišuje práci na novele zákona o vinohradnictví a vinařství, která zpřísní podmínky pro obchod se sudovým vínem. Zabrání tak prodeji pančovaného vína i daňovým únikům. S chystanou normou souhlasí vinařské organizace i provozovatelé vinoték.

Každý sud vína, ať už od domácích vinařů nebo dovezený, bude podle připravované novely zákona o vinohradnictví a vinařství povinně přelepený u uzávěru kontrolní páskou.

Poctiví vinaři a provozovatelé vinoték se nemusejí ničeho obávat, ale na nepoctivé vinaře je novela zákona o vinohradnictví a vinařství účinným bičem, který jim zabrání, aby na trh dodávali pančované víno. To zatím patří spolu s medem k nejčastěji falšovaným potravinám. Právě proto jsme ve spolupráci s vinaři připravili změny v zákoně, které situaci napraví. Za falšování vína bude podvodným prodejcům hrozit pokuta až do výše 50 milionů korun,“řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Vinaři nebo dovozci budou muset nahlásit objem i odrůdu sudového vína, které uvedli na trh, do registru vinic Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Chcete české víno? Hledejte logo

„Sudová vína bude smět prodávat pouze vinař ve své provozovně nebo vinotéce, dále dovozce, který poprvé sudové víno dodal na trh a pak ještě provozovna, která bude mít víno přímo od vinaře nebo dovozce. I to je jeden z efektivních nástrojů, aby spotřebitelé měli záruku, že si kupují kvalitní víno s jasným původem,“uvedl Jurečka.

Skončí také doba, kdy bylo možné prodávat víno v nevyhovujících prostorách, jako jsou čerpací stanice nebo květinářství. Prodejce bude muset zajistit, aby bylo sudové víno uskladněno při 15 °C a bude muset mít výčepní zařízení využívající jako hnací plyn dusík s příměsí oxidu uhličitého do 20 %.

Na přední etiketě vinné láhve bude uveden původ hroznů. Vinaři také budou moci využít logo, které bude pro spotřebitele jasným znamením, že víno pochází z českých nebo moravských vinic.

logo_vino

V roce 2014 zkontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce 471 vzorků sudového vína, z čehož 151 vzorků nevyhovělo, protože byly falšované nebo pančované. V roce 2013 se převážně kontrolou vín zabývalo 14 inspektorů, loni jejich počet Ministerstvo zvýšilo o 20, přičemž v případě nutnosti se kontrolou trhu s vínem mohou věnovat i další inspektoři. O možnosti posílit SZPI v oblasti kontroly vína Ministerstvo jedná.


Mohlo by vás zajímat

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.