recepty  

Dejte zeleninu do pekáčku

Dejte zeleninu do pekáčku

14.07.2015 Redakce

Pokud si rádi pochutnáváte na teplé zelenině a už vám dochází nápady, jak si ji připravit, vyzkoušejte ji zapečenou. Můžete si ji totiž dopřát téměř s čímkoli a na několik způsobů.

Plněný zapečený lilek s houbami, cuketou, zakysanou smetanou, tymiánem a parmezánem

Na 4 porce budeme potřebovat: 2 středně velké lilky, 300 g čerstvých hub, 1 větší cuketu, 2 stroužky česneku, 6 větviček tymiánu, čerstvě drcený pepř, sůl, 50 ml olivového oleje, 180 g zakysané smetany (například Šéfkuchař od Mlékárny Kunín), 1 vejce, 40 g strouhaného parmezánu

Postup:

Lilky opláchneme, rozkrojíme na poloviny, potřeme částí oleje a řezem nahoru dáme na pekáč s pečícím papírem. Vložíme do trouby nahřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Mezitím si opláchneme cuketu, rozkrojíme ji podélně na polovinu a nakrájíme na plátky. Zprudka je na pánvi se lžící oleje opečeme, osolíme a dáme na plochou mísu.

Houby opláchneme, nakrájíme na plátky a na zbylém oleji zprudka opečeme. Přidáme jemně pokrájený česnek, pepř, lístky tymiánu a odstavíme.

Lilek vyndáme z trouby, necháme lehce zchladnout a ostrým, tenkým nožem vyřízneme cca polovinu dužiny. Pokrájíme ji na kousky a společně s cuketou přimícháme k houbám. Směs podle potřeby přisolíme, rozdělíme do lilků, lžičkou na ně rozdělíme smetanu smíchanou s vejcem a trochou soli, zasypeme parmezánem a dáme do trouby grilovat dozlatova.

Obtížnost receptu: nízká

Čas na přípravu: 30 minut

Celkový čas na pečení: 35 – 45 minut


Mohlo by vás zajímat

Netradiční okurková polévka s avokádem a mátou

26.08.2015 | "Tato unikátní polévka zasytí a zároveň osvěží. Když ji uděláte hustější, můžete si ji vzít s sebou třeba i na oběd do práce,“ doporučuje Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.

HUSA NA MARTINA JAKO NUTNOST: S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.

Borůvkový štrúdl s mascarpone

28.07.2015 | Připravte neodolatelný borůvkový štrúdl s mascarpone - delikátní závin z listového těsta plný borůvek v jemném krému patří k sezónním hitům první „domácí štrúdlárny“ v jižních Čechách – café Štrúdl v Českém Krumlově.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.