Češi, národ sběračů

Češi, národ sběračů

16.07.2015 Mgr. Jana Uhlířová

Každý rok si z lesa přineseme plody v hodnotě miliard korun a ve výpravách s košíkem patříme do evropské špičky. Houby a lesní plody jsou vítaným zpestřením jídelníčku od pozdního jara až do příchodu zimy. Víte ale, že i pro sběr plodů v lese platí určitá pravidla, která bychom měli dodržovat?

Oblíbený sběr lesních plodů pro vlastní spotřebu připouští tzv. lesní zákon. Objem sesbíraných potravin, na němž se více než z poloviny podílejí houby, se přitom liší v jednotlivých letech, neboť záleží na úrodě a počasí. Nejvíce plodin si lidé z lesa odnášejí ve středních Čechách, kam vyjíždějí do lesů i Pražané, a na jihozápadě Čech, přičemž průměrný obyvatel republiky navštíví les za rok přibližně třiadvacetkrát.

 I když nám zákon sběr povoluje, měli bychom dodržovat určitá pravidla: sbírat ručně, nikoliv pomocí nešetrných hřebenů, neničit rostliny ani dřeviny, nesbírat plody, které jsou nezralé, a chráněné houby. Dbát bychom měli i na hygienu, tedy plodiny shromažďovat do umytých, nejlépe kameninových nádob, přičemž houby, borůvky a brusinky se nejlépe uchovávají v košících, v nichž se i spodní vrstvy provzdušňují. Nádoby nepřeplňujeme, aby se plody nemačkaly či nezapařovaly.

boruvky

Potřebujeme povolení?

Nejčastěji v lese vyhledáváme borůvky, maliny, ostružiny, jeřabiny, trnky, šípky, jahody, oříšky, hložinky a třešně ptáčnice. Průměrná roční sbírka hub na jednu českou rodinu činí 7,95 kg. Borůvek sesbíráme 3,24 kg, malin zhruba 0,66 kg, 0,38 kg ostružin a 0,11 g brusinek, udávají za rok 2013 data České zemědělské univerzity, která dlouhodobě sleduje sběr lesních plodin.

Ke sběru lesních plodů bez nároků na zisk nepotřebujeme souhlas majitele lesa. Pokud však chceme plody prodávat, musíme doložit, jak jsme jich nabyli. K tomu nám postačí doklad o vlastnictví lesa nebo souhlas majitele k prodeji. V roce 2013 návštěvníci lesa sesbírali plody za 7,7 miliardy korun – největší podíl mají houby, kterých našli za 5,4 miliardy, na druhém místě se umístily brusinky v hodnotě 1,5 miliard.

Na výpravu bez ničení

Češi patří k nejpilnějším lesním sběračům na světě a tedy bohužel rovněž k těm, kteří své lesy nejvíce ničí, především poškozováním nejedlých hub a sbíráním hub chráněných. Navíc kvůli meziročně se zvyšujícím výkupním cenám lesních plodin narůstá trend komerčních houbařů, kteří se podobně jako v Rusku nebo v Polsku chovají při svých „obchodních výletech“ do lesa necitlivě. Nejen proto u nás existují regulační opatření, například zákaz sběru borůvek v NP Krkonoše, který má chránit vzácnou přírodu.  

Celý článek naleznete v novém čísle časopisu Svět potravin, které je právě v prodeji!

clanek

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Brusel rekonstruuje a modernizuje smažírny brambůrků

25.05.2018 | V zemi, kde je kornout s hranolky králem a majonéza královnou, se může zdát zásah do tradičních belgických smažíren této pochoutky riskantní.

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.

Venezuelský prezident nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi

29.05.2018 | Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi, které budou nyní přímo řízeny novým vládním úřadem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.