Výzkumný ústav pokračuje v testování pitelnosti českého piva

Výzkumný ústav pokračuje v testování pitelnosti českého piva

29.06.2015 ČTK

Sérií pokusných workshopů pokračuje Výzkumný ústav pivovarský a sladařský ve zjišťování, zda je české pivo pitelnější než jeho zahraniční obdoby. Hodnotitelé na nich porovnávají, jaké pivo se jim pije lépe a snáze.

Letos se již uskutečnila tři setkání. A nyní se uvažuje o zapojení zahraničních hodnotitelů, protože čeští mohou být na tuzemský mok více zvyklí, řekla tajemnice ústavu Věra Hönigová.
    Výsledky pokusů chce výzkumná organizace podrobněji představit po prázdninách. Podobné testy byly již v roce 2013 kritizované Nejvyšším kontrolním úřadem, kdy získal ústav na projekt zkoumání pitelnosti podporu ze strany ministerstva zemědělství. Nyní již není samostatným projektem, vysvětlila Hönigová. Podle ní je součástí série zkoumání, ve kterých se zjišťují senzorické vlastnosti piva, testují se odrůdy sladovnického ječmene, které by mohly být výhodné pro pěstování v ČR. Ročně stojí projekty přibližně sedm milionů korun. Částečně jsou financovány pivovary a šlechtiteli, institucionální podporu mají od ministerstva zemědělství.

Je české pivo skutečně pitelnější?

    Podle dosavadních výsledků je české pivo skutečně pitelnější než zahraniční piva typu pils. Tedy více láká k dalšímu napití, ale zároveň zabraňuje konzumentovi, aby se cítil přesycený, i když vypije větší objem tekutiny, uvedla Hönigová.
    NKÚ na konci roku 2013 kritizoval projekt Vypracování optimální metody pro stanovení pitelnosti českého piva, v rámci kterého měl jeden příjemce za pět let získat dotaci 13 milionů korun. "Po dvou letech ministerstvo projekt přestalo podporovat, ale ve smlouvě o ukončení podpory zavázalo příjemce dotace jen k tomu, aby publikoval jeden článek v odborném tisku a sepsal metodiku na stejné téma," uvedl tehdy úřad. Za to dostal příjemce dotaci větší než pět milionů korun. Ministerstvo tvrdilo, že peníze poskytlo oprávněně. Výzkumníci nyní z tehdejší práce vyšli. "Metodiku máme certifikovanou, ministerstvo zemědělství ji uznalo," pravila Hönigová.
    Výzkumný ústav je akciovou společností. Podle výroční zprávy za loňský rok drží největší podíl Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (32,93 %), pětinu akcií vlastní Plzeňský Prazdroj, následují Pivovary Staropramen (8,67 %) a další pivovary a sladovny.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.