30.06.2015 Mgr. Kateřina Kmecová
„Jedná se o švýcarský národní pokrm, ačkoli si na jeho původ děla nárok také Savojsko," říká režisér František Pojdl, který ve Španělsku dlouhodobě žije.
„Jde o směs různých druhů sýra, které jsou připravovány ve speciálním kameninovém hrnci, zvaném caquelon. Ten se před přípravou vymaže česnekem. Sýr se nejprve rozehřeje na plotně a poté se přesune na stůl, na malý lihový hořák. Do roztaveného sýra se namáčejí kousky chleba, napíchnuté na speciálních dlouhých vidličkách. Tekutý sýr na chlebu vychladne, takže než ho dáte do úst, má přijatelnou teplotu. Jde o velmi společenské jídlo, stolování může trvat až několik hodin a celou dobu se u něho konverzuje. Vařičem si můžete regulovat teplotu – pokud se vám sýr příliš připaluje, snížíte plamen. Pokud by vám sýr začal tuhnout, není problém přidat teplotu. Na stole jsou při podávání fondue svíčky, podává se k němu bílé víno. Prostě úžasná atmosféra. Známe i variantu masovou, kdy se v hrnci nechá rozehřát olej, ve kterém se opékají kousky masa, nejčastěji hovězí,“ vzpomíná František Pojdl.
29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.
25.08.2015 | Typickou belgickou pochoutku si můžete snadno vyčarovat i doma.
18.09.2015 | Vyzkoušejte neobvyklou kombinaci hovězí svíčkové a omáčky z čokolády!
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.