Cesta za zdravím podle ajurvédy

Cesta za zdravím podle ajurvédy

19.06.2015 Mgr. Marie Martiňáková

Pokud v dnešní hektické době hledáte životní rovnováhu, seznamte se s ájurvédou. Je to východní medicína, která pomáhá porozumět vlastní přirozenosti a léčí nastolením harmonie v těle. Člověka chápe jako skladbu pěti elementů: vzduchu, prostoru, ohně, vody a země. Dva z nich pak vždycky tvoří základ jedné ze tří životních energií, tzv. dóš, jež se jmenují váta, pitta a kapha.

Tyto dóši podle ájurvédské filozofie řídí naše metabolické a duševní procesy a rovnováha mezi všemi dóšami je nezbytná pro udržení dobrého zdraví. Jsou-li tyto činnosti v rovnováze, prožíváme pocit pohodlí na psychické i fyzické úrovni. Jsou-li v nerovnováze, stáváme se neklidnými a náchylnými k nemocem. Nastolit rovnováhu můžeme, pokud víme, jak tyto dóši pracují uvnitř a kolem nás. K tomu musíme vědět svůj typ dóši, tedy to, jaká energie v našem těle převládá a jakým stylem o sebe máme pečovat. Pochopíme například, že různé potraviny nám vyhovují odlišným způsobem nebo proč reagujeme na studené a horké či na stres odlišně.

Dóši a jejich charakteristika

Váta: Lidé s převládající vátou mají typicky štíhlou postavu, podlouhlý obličej, úzké rty a suchou kůži se sklony k šupinatění. Mezi jejich charakteristické vlastnosti patří úzkostlivost, náladovost, melancholie, podrážděnost, ale i ráznost a verva jít do věcí naplno – tedy vynakládání vysoké energie v krátkém čase, sklony se přepínat, nepravidelný denní režim a proměnlivá chuť k jídlu. Jsou plní radosti a nadšení, pokud jsou v rovnováze, ale na stres reagují strachem, dělají si starosti a trpí úzkostí.

Pitta: Pokud u vás převládá pitta, máte nejčastěji světlou pleť a světlé oči, střední postavu, rovné vlasy, vystouplou bradu, středně velká ústa. Z typických vlastností převládají organizační a vedoucí schopnosti, otevřenost novým myšlenkám, nadšení pro velké cíle, bystrost, mnoho zájmů, výborná paměť, cílevědomost, sebevědomí a asertivita, soutěživost, ale také sklony k podrážděnosti ve stresu, tvrdohlavost, přehnaná ctižádost, sklon podléhat záchvatům vzteku a netrpělivosti, velká chuť k jídlu a zpravidla dobré zažívání.

ajurveda

Kapha: Lidé s dominantní kaphou mívají silnější postavu a sklon k obezitě, olivovou pleť, jemné vlasy a hluboký, mírný hlas. Charakteristickými vlastnostmi jsou stabilita a spolehlivost, věrnost, tichost, skromnost, svědomitost, přemýšlivost, schopnost soucitu a odpuštění, sklony k depresím, pomalost, ale i lenost a sklony k samolibosti. Mají nejvíce stálé nevýbušné energie a usilují o udržení harmonie a míru s okolím.

Ájurvéda a výživa

Výživa podle ájurvédy může připomínat stravu vegetariánskou. Dbá na příjem kvalitních sacharidů, zeleniny a sezonních potravin. Důležitou roli hraje i momentální rozpoložení a psychický stav, na kterém záleží, zda zvolíme jídlo teplé, či studené, zeleninové, či sladké tak, abychom co nejvíce podpořili naši vitalitu a energii.

Hlavní zásady stravování

  • Poslouchejte svůj instinkt. Pozorujte, jak se cítíte po konzumaci různých potravin, jak reaguje vaše tělo, vaše energie.
  • Vybírejte si k jídlu syrovou zeleninu, čerstvé a přírodní potraviny, co nejméně průmyslově a technologicky zpracované.
  • Nebojte se využívat bylinky a koření. Podpoříte tak metabolismus.
  • Vyvarujte se nadměrného solení.
  • Během jídla pijte jen minimálně.
  • Jezte pouze, když máte hlad, nekonzumujte nadměrné porce.

Jednodenní detoxikace dle ájurvédy

Sklenice teplé vody ráno nalačno, nejlépe s troškou bionta, a přes den zeleninové šťávy – mrkev, červená řepa, celer, jablko, zelí, případně vývar ze zeleniny. Celý den popíjejte teplou převařenou vodu nebo zázvorový čaj.

Jak na stravování?

Vyrovnání váty

Je-li vaší dominantní konstitucí váta, pak jsou pro vás důležité teplo a hydratace. Váty potřebují režim i v jídle, tedy pravidelně a dobře jíst hlavně teplou stravu. Nerovnováha se snadno projeví únavou, úzkostí, nespavostí, bolestí svalů, zácpou, zvýšeným krevním tlakem a žaludeční neurózou. Jste-li váta:

  • Začněte svůj den pitím teplé vody, vodu pak pijte pravidelně po celý den.
  • Přidejte do svého jídla kvalitní rostlinný olej.
  • Snažte se o vyváženost ve stravování, jídla hůře stravitelná zařazujte spíše v první polovině dne.
  • Pravidelně cvičte, nevynechávejte protahování.
  • Věnujte pozornost dennímu rytmu, dbejte na pravidelnost, aktivitu prokládejte odpočinkem, vyhněte se vyčerpání.
  • Vhodné koření:kopr, kumín, koriandr, bazalka, petržel, kurkuma, čerstvý zázvor, skořice, oregano, pepř, muškátový oříšek, hřebíček, fenykl, máta.

Vyrovnání pitty

Převládá-li u vás pitta, jsou pro vás velmi důležité ochlazování a alkalizace. Pro pitty jsou vhodná syrová a vegetariánská jídla a zaměření na pitný režim. Nerovnováha se projeví návaly horka, pocením, pálením žáhy, střevními potížemi, špatným spánkem a žízní. Jste-li pitta:

  • Začněte svůj den pitím teplé vody v zimě a chladné v létě, omezte konzumaci kávy a čaje. Hlídejte si termoregulaci, předcházejte přehřívání.
  • Zařazujte potraviny ochlazující jako ovoce a rýži.
  • Strava by měla být jednoduchá a spíše zásaditá, jídla hůře stravitelná lze zařadit v době oběda.
  • Jídelníček by měl obsahovat syrovou stravu, mírně kořeněná vařená jídla, zeleninu a ovoce, obiloviny a mléčné výrobky, menší množství ořechů a masa.
  • Součástí životosprávy by měl být fyzický pohyb, zařazený během chladnější části dne, naopak odpočinek a relaxace v nejteplejší části dne.
  • Vhodné koření: kopr, koriandr, fenykl, kumín, petržel, skořice, máta, kardamom, bazalka, anýz.

Vyrovnání kaphy

Je-li vaší dominantní konstitucí kapha, pak jsou pro vás velmi důležité teplo a umírněnost.  Vhodné je pro kaphy omezit ve stravě tuky včetně rostlinných olejů. Ideální je konzumovat vařené pokrmy a čerstvou zeleninou. Disharmonie se může projevit únavou až apatií, pomalým trávením, přírůstkem na váze, otoky a alergiemi. Jste-li kapha:

  • Začněte svůj den pitím teplé vody s trochou citronu pro povzbuzení zažívání.
  • Hůře stravitelná jídla konzumujte spíše v první polovině dne, večer jezte velmi lehce.
  • Zařazujte do jídelníčku syrovou stravu, čerstvé syrové šťávy a teplý zázvorový čaj.
  • Fyzický pohyb je ideální hned ráno, aby se tělo rozehřálo.
  • Vhodné koření: šalvěj, koriandr, kari, pepř, zázvor, kopr, kumín, bazalka, petržel, muškátový oří­šek, oregano, kurkuma, skořice, hřebíček, fenykl.

Vnímejte své pocity

Dnešní svět je rychlý a náročný. Je stále těžší se z životního tempa vymanit, uvolnit se, vnímat sám sebe a své pocity. Jde o uzavřený kruh, neboť právě člověk vyrovnaný, harmonický a srovnaný sám se sebou může světu nabídnout to nejlepší. Otázkou zůstává, zda lze přenést principy ájurvédy z Indie či Srí Lanky k nám, do uspěchaného života v České republice. Také nemá smysl si nalhávat, že případný přechod na ájurvédskou stravu a jiný způsob životosprávy je hladký a jednoduchý. Vyžaduje celkovou změnu života, zklidnění se a skoncování s mnoha zlozvyky i zvyky.

Možná to ale není třeba brát hned od „podlahy“ a stačí si pro začátek z ájurvédy půjčit jen něco, třeba klid, s nímž se ke všemu včetně jídla přistupuje. Najděte si na jídlo čas, zkuste se vyvarovat rychlému hltání. Soustředěním na jídlo si ho i více vychutnáte. Většina onemocnění má počátek v nesprávné životosprávě a do ní zahrnujeme i stravu. Ájurvéda může být z tohoto pohledu cestou za zdravím. Vyžaduje silnou disciplínu jedince a ochotu naučit se vnímat svoje tělesné potřeby.

 

 


Mohlo by vás zajímat

Můžeme se naučit umění dlouhého života?

21.04.2015 | Název makrobiotika lze volně přeložit jako „umění dlouhého života“. Jde o celosvětově rozšířený životní styl, velmi úzce spojený s výživou. Kolébkou této filozofie je Tibet a Čína, za zakladatele se považuje Japonec George Oshawa (1893-1966).

V sobotu se draží tři lahve "žlutého vína" - z ročníku 1774

23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.

Lék na alergii? Dieta.

28.07.2015 | Alergií na potraviny přibývá, zejména v západních zemích. Dieta, která eliminuje z jídelníčku problematické potraviny, se sice neřadí mezi typické alternativní druhy výživy, přesto nutí postižené jedince k jinému stravování. Je třeba rozlišit potravinové alergie a potravinové intolerance, případně přecitlivělost na potraviny.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.