Kouření v restauracích vadí stále více lidem

Kouření v restauracích vadí stále více lidem

21.05.2015 ČTK

Kouření v restauracích, kavárnách či barech vadí v Česku stále více lidem, ukázal výzkum Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a agentury Ipsos.

Výrazně totiž přibylo těch, kteří by rozhodně zákaz kouření uvítali, z 28 na 40 %, řekl novinářům vedoucí studentského projektu FSV UK Miroslav Slíž. Celkově si tak zákaz kouření v restauracích přeje už celých 78 % dotázaných. Výsledky byly zveřejněny při příležitosti Světového dne bez tabáku, který je 31. května.
    

Zákaz kouření v restauracích platí ve většině zemí EU. V Česku chce ministerstvo zdravotnictví kouření v těchto zařízeních zakázat od roku 2016. Dalším pozitivem je, že zvýšit by se měla i ochrana dětí před kuřáctvím a cigarety by neměly být nadále volně dostupné v automatech a na internetu.
    

"Ve světě to vychází tak, že míra kontroly tabáku je nepřímo úměrná míře korupce v dané zemi, tedy čím větší korupce, tím menší kontrola tabáku," říká k problematice lékařka Eva Králíková.
"Zajímavá je podpora zákazu kouření v restauracích u samotných kuřáků: 39 % každodenních kuřáků by zákaz uvítalo, stejně jako 67 % občasných a 79 % příležitostných kuřáků," uvedl Slíž.
    Každý nebo téměř každý den si zapálí 24 % Čechů.  Ostatní kouří několikrát za měsíc či výjimečně. Lidé s vyšším vzděláním kouří méně často než lidé s nižším vzděláním. Varovní je, že alespoň jednou týdně si zapálí 28 % patnáctiletých dívek a 22 % chlapců.
     "Zjistili jsme, že kdyby platil zákaz kouření v restauracích, tak by 30 % těch, kteří začali kouřit před 18. rokem, kouřit vůbec nezačalo," připomněl Slíž.
    "Česko jako jediná z 28 členských zemí má pouze dobrovolnou regulaci kouření, majitelé restaurací se tedy mohou rozhodnout sami a teoreticky by tak všechny restaurace mohly být kuřácké," upozornil Jiří Jeřábek z iniciativy Česko bez kouře.
  


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.