testy  

Hledání oříšků je práce pro Popelku

Hledání oříšků je práce pro Popelku

20.05.2015 Mgr. Jana Uhlířová

Kvalitní tuk, hodnotná čokoláda, dobré lískové oříšky… takové jsou ideální komponenty vynikající lískooříškové pomazánky. V našem testu jsme se zaměřili na zjištění, jak kvalitní tuky výrobci opravdu používají a v kterém krému nalezneme místo oříšků jen umělé aroma. Žádný z výrobků v testu nepropadl, ale rozdíly mezi nimi byly opravdu výrazné.

Za vynález lískooříškového krému může válečný nedostatek surovin, především kakaa, který způsobil, že se cukrář z Piemontu Pietro Ferrero rozhodl vystačit si s tím, co nabízí rodný kraj a vyzkoušel přidat do krému oříšky. Jeho produkt, pomazánka Gianduje, tvořená z 50 % mandlemi/lískovými ořechy a z 50 % čokoládou, se stala velkým hitem. Pietro ale neusnul na vavřínech a pomazánku stále vylepšoval k obrazu svému. Toužil po tom, aby byla ještě krémovější, ještě roztíratelnější a tak se v roce 1964 zrodila Nutella. Nejslavnější z pomazánek, které se dnes každé 2,5 vteřiny prodá jedna sklenice, brzy získala řadu následovnic. Ne všechny ovšem dosahují kvality své předchůdkyně.

logo

Pro vzorek až do Německa

Pro náš test jsme v běžné prodejní síti zakoupili 14 vzorků lískooříškových pomazánek označených jako pomazánky, krémy i pasty. Vybírali jsme ty, které mají v názvu lískové oříšky a ve složení kakao, balené jak ve skle, tak v plastovém kelímku s víčkem. Ceny vzorků se pohybovaly od 6 až po 36 korun za 100 g a pro srovnání jsme zařadili i Nutellu z německého trhu.

kremy

Lískooříškové pomazánky a krémy se vyrábějí z čokolády, oříšků, cukru, kakaa, rostlinného oleje a sušeného mléka. Ve složení na obalu často najdeme také aroma (přírodní nebo umělé), emulgátor (sojový nebo slunečnicový lecitin), mléčnou syrovátku, sůl (z důvodů senzorických i technologických), mletou vanilku, sojovou mouku a jiné ingredience. Odborné analýzy lísko-oříškových pomazánek provedl Výzkumný ústav potravinářský v Praze, oddělení Výživových látek, který ve vzorcích stanovil obsah tuku, zastoupení mastných kyselin, tukuprosté kakaové sušiny a obsah oříšků.

Vynikající výsledky analýz

Naměřené hodnoty obsahu tuku se víceméně shodovaly s deklarací na obalech a případné odchylky se pohybovaly v rozmezí do 5 %, tedy v rámci povolené tolerance. Ve spektru mastných kyselin jsme porovnávali kvalitu použitého tuku. Lepších výsledků zde dosahovaly vzorky s vyšším podílem nenasycených mastných kyselin – nejlépe hodnotit vzorky Cremino Hazelnut Spread, K-Classic Nussano, Nusica hazelnut chocolate, Oak Lane Hazelnut Cocoa Spread a Kiddy Cocoa Hazelnut Cream. Vzorky neobsahovaly buď žádné, nebo jen minimální množství transmastných kyselin, které zvyšují riziko srdečních a cévních nemocí.

Nejlépe z hodnocených faktorů dopadl obsah tukuprosté kakaové sušiny – u všech vzorků se naměřené hodnoty dostaly až k 90 % deklarované hodnoty, což je výborný výsledek. Ne na všech obalech ovšem údaj o obsahu kakaové složky nalezneme, legislativa však podobný údaj ani nevyžaduje. 

Oříšky, nebo aroma?

Oříšky jsou v pomazánkách nejdražší výrobní složkou, proto se s nimi výrobci snaží šetřit a jejich přítomnost v pomazánce se samozřejmě odráží i v ceně.  Minimální množství oříšků v lísko-oříškových pomazánkách není stanoveno žádným předpisem – pohybuje se tak od 13 % v případě Nutelly až po 0,05 % vzorků Happy Choco a Sympathica. „Může to být považováno za klamavé označení, ale značení je vždy nutné posuzovat jako celek. Ale je to opodstatněný podnět pro naši kontrolu,“ říká ředitel kontrolního odboru Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jindřich Pokora. Přesné množství oříšků jsme bohužel nebyli schopni stanovit, v současnosti je k dispozici pouze metoda, která je schopna spolehlivě stanovit pouze stopová množství oříšků. Pro výrobky s vyšším množstvím oříšků není úplně vhodná, proto jsme výsledky testování obsahu oříšků nezahrnuli do hodnocení. Obsah této složky, který uvádíme u každého výrobku v tabulkách na následujících stranách, je tedy množství deklarované výrobcem.

Senzorika zklamala

Senzorické kvality lísko-oříškových pomazánek prověřil panel odborníků, který hodnotil vůni, konzistenci, vzhled i chuť. Ideální pomazánka by měla mít stejnoměrné zabarvení, příjemnou vůni a chuť po použitých surovinách bez cizích pachů a příchutí. Chuť ani vůně by neměla být kyselá nebo nahořklá. Použitý tuk by se měl kvalitou co nejvíce blížit kakaovému máslu. Pomazánka by měla být při pokojové teplotě snadno roztíratelná, s krémovou konzistencí, a celé chuti by neměl dominovat cukr.

Některé vzorky měly k ideálu daleko, nejčastější prohřešky si může přečíst v tabulce a u jednotlivých vzorků na dalších stranách. Obaly jsme hodnotili o ohledem na přesnost, úplnost a správnost informací pro spotřebitele. Nejhůře si vedl Kiddy Cocoa Hazelnut Cream s nečitelnými údaji a chybně uvedeným výčtem alergenů a Alnatura Schoko-Nuss s velmi špatně čitelnou a  neúplnou přelepkou s údaji v českém jazyce.

Německá Nutella je levnější

Jak dopadlo srovnání české a německé Nutelly? Pomazánky se liší chutí, složením (obsahem kakaa a tuku) i cenou. Německá má lehce vyšší obsah kakaa, česká cukru, navíc nejsou vyrobeny ani ve stejném závodě, ani ze stejných surovin. V Německu je Nutella levnější – v Berlíně jsme za ni zaplatili v přepočtu na 100 gramů 16 korun, v Praze 19 korun. Že je německá nutella odlišná od té, která se prodává v Česku, připustila také Šárka Kurdiovská ze společnosti Ferrero Česká: „S výjimkou Německa, které má z historických důvodů mírně odlišnou verzi produktu, je stejná mezinárodní receptura v oběhu po celém světě. Spotřebitelé v Německu dávají přednost více kakaové chuti, oproti jiným zemím, kde upřednostňují více oříškovou chuť.“

Jak vybrat dobrý krém?

Šíře sortimentu lísko-oříškových pomazánek je široká, vybrat si můžeme jak z českých, tak zahraničních (řeckých, nizozemských či německých) výrobků. Za kvalitu ingrediencí je lepší si raději připlatit a vybírat krémy s vyšším podílem lískových oříšků i kakaa.

„V obchodech najdeme dva typy výrobků: lísko-oříškové pomazánky, u kterých je ze zákona povinnost značit podíl lískových oříšků a nikoli už kakaa, a kakaové pomazánky s lískovými oříšky nebo jejich příchutí, u kterých musí být uveden podíl kakaového prášku,“ vysvětluje nutriční terapeutka Hana Knížková (www.vyzivadeti.cz). „Vždy bychom měli volit výrobek, který obsahuje co nejvyšší podíl oříšků/kakaového prášku. Sledovat bychom měli podíl cukru a upřednostňovat výrobek s nižším podílem jednoduchého cukru a nižší energetickou hodnotou. Ve složení často najdeme uvedený palmový olej, který z nutričního hlediska není příliš vhodný. Obsahuje množství nasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu cholesterolu a tím přispívají k riziku vzniku kardiovaskulárních onemocnění. To, že je ve výrobku palmový tuk, nemusí automaticky znamenat nevhodný výrobek. Vždy je zásadní celkové složení tuků, jak nasycených, tak i těch „zdravých“ nenasycených mastných kyselin. V jídelníčku zdravého dítěte s pohybovou aktivitou má své místo každá potravina – tedy můžeme jednou za čas pro zpestření jídelníčku zařadit i pečivo se sladkou pomazánkou. Výhodnější je kombinace s celozrnným pečivem, ovocem a neslazeným nápojem,“ doporučuje nutriční terapeutka.  

Co se porotě nelíbilo?

Největšími prohřešky při senzorickém testování byly:

-         tužší konzistence nevhodná k namazání

-         příliš sladká chuť

-         umělé pachutě (nepřirozené, navoněné)

-         žluklost

-         nerozpuštěné krystalky cukru

-         vysrážený tuk

-         nepříjemné vůně

-         přepražené oříšky

-         velmi řídká, až olejová konzistence

 

Trvanlivost jednou otevřené pomazánky se zvýší skladováním v ledničce, ale ani při skladovací teplotě do 20 °C neuděláme chybu. Základem je nepoužívat při manipulaci s pomazánkou špinavé nádobí.

 

VÝSLEDKY TESTU:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

12

14

TABULKA

 


Mohlo by vás zajímat

TESTOVALI JSME MLÉKO... A ODHALILI BAKTERIE

03.03.2023 | Lékaři o něm říkají, že je blahodárnou a užitečnou výživou nebo lépe řečeno přesně připravenou potravinou“.Jak je na tom mléko dostupné v tržní síti s kvalitou? Odpověď jsme hledali ve spolupráci s akreditovanou laboratoří Eurofins a laboratoří Vysoké školy chemicko-technologické.

VELKÝ TEST MLÉČNÝCH VÝROBKŮ: BÍLÉ JOGURTY A ZAKYSANÉ SMETANY POD DROBNOHLEDEM

28.02.2024 | Na Potravinářskou komoru České republiky jsme pozvali přední české mlékárenské odborníky jak z průmyslu, tak z akademické sféry, a požádali je, aby pro vás otestovali ve speciálním testu širokou paletu bílých jogurtů a zakysaných smetan prodávaných na českém trhu.

NEJVĚTŠÍ TESTOVÁNÍ KLOBÁS V HISTORII: NAJDETE I SVOU OBLÍBENOU!

22.12.2023 | Klobásy patří k nejoblíbenějším a nejrozšířenějším masným výrobkům, které jsou rozšířeny prakticky po celém světě. Kde přesně klobásy vznikly, a kdo je poprvé vyrobil, se nám už asi zjistit nepodaří. Dnes víme, že je znali již starověcí Sumerové, Řekové i Římané a jejich původ sahá ještě dále před tyto civilizace. Důvodem výroby klobás bylo zřejmě prodloužení trvanlivosti masa a zlepšení jeho senzorických vlastností.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.