testy  

Hotovky jen jako nouzovky

Hotovky jen jako nouzovky

12.03.2015 Mgr. Jana Uhlířová

Tentokrát jsme se v našem redakčním testování zaměřili na hotová chlazená jídla s rýží. Nabídka pokrmů s rýží je hodně zaměřená na receptury papírově čínské, ale ve skutečnosti velmi improvizované a nespoutané.

Největší výběr na trhu nabízí firma Heli Food Fresh, na paty jí šlape Chefmenu. Přesto před domácími výrobci zvítězil zahraniční, německá firma Coquette. Už při výběru pokrmů v obchodě je třeba dávat pozor na dodržení správné skladovací teploty a po příchodu domů výrobek rychle umístit buď do lednice, mikrovlnné trouby, hrnce nebo v některých případech do mrazáku (tuto variantu umožnily pouze vzorky Heli).

Podle ilustračních obrázků vybírat nedoporučujeme – ve skutečnosti žádný z připravených pokrmů ideálu na obalu straně neodpovídá. Ale ruku na srdce, vybíráte snad nějaké potraviny tímto způsobem? Především co se množství masa i velikostí a poměru jednotlivých ingrediencí týče, je rozdíl mezi návnadou a realitou výrazný. Vyfocené obrovské kuřecí maso se v omáčce změní v několik skrčků (vzorek Kuře na paprice) a žampion se schoval tak důkladně, že ho nikdo nenašel (Kuře Kung Pao s jasmínovou rýží).

Abychom byli féroví, musíme uznat, že zmiňovaný žampion nebyl uvedený ani ve složení, takže je nám jeho přítomnost dodnes záhadou. Mnohem důležitější než si prohlížet photoshopové obrázky je tedy přečíst si složení. I když ani to, jak se ukázalo, nemusí nakonec být směrodatné.

Záludná folie

Neméně důležité je správně si pročíst návod k přípravě – doba přípravy v horké vodě i v mikrovlnné troubě je rozdílná a ovlivní výsledek „kuchtění“. Co se týče praktičnosti balení, na dvou oddělených miskách s přílohou, tedy rýží a omáčkou, se toho moc vymyslet nedá. Pálivý kámen úrazu ovšem může být svrchní folie, která se u vzorku Kuře na paprice neoddělila jedním souvislým pohybem, ale roztrhala se na kusy a neopatrného, navíc hladového strávníka by pokrm mohl při manipulaci u mikrovlnky potrápit.

Pokud nějaká surovina získala plný počet bodů, pak to byla rýže – většinou sypká a správně uvařená. Pokud by navíc ještě byla dochucená a dosolená, měla by to za jedničku s hvězdičkou. Zhruba polovina vzorků sice odrazovala ne právě vábnou vůní (jeden dokonce evokoval návštěvu v ZOO), ale v kombinaci s omáčkou se tento neduh vesměs rozpustil v jiných vjemech.

Čína nebo zeleninová omáčka?

Zastoupená čínská jídla připomínala chuťově zaměnitelné sladké zeleninové omáčky, lišící se jen ingrediencemi, které obsahují. Zavádějící bylo i složení – množství masa uvedené na obalu realitě vesměs neodpovídalo, ovšem nikde jsme nekonstatovali, že je ho málo. Naopak, po promíchání s omáčkou a rýží kýženou jednu porci oběda snadno utvořilo. I z tohoto důvodu je vhodné jídlo umístit na talíř, ze dvou oddělených misek by si člověk chuťový zážitek neodnesl. Vítězem se trochu překvapivě stal mexický pokrm, o kterém se jako snad jediném dalo prohlásit, že byl chutný. Cenově vycházejí vzorky o něco levněji než obědové menu v restauraci. Na druhou stranu ve vaničkách i při vší obezřetnosti kupujeme často zajíce v pytli bez možnosti vrácení jídla kuchaři, s množstvím konzervantů a evidentně ne zrovna čerstvými či kvalitními vstupními surovinami. Takže – hotovky z obchodů pouze jako nouzovky či záchranný kruh, když je v kuchyni nejhůř.

Dnes už asijským pokrmem neoslníte

„Móda čínských pokrmů s rýží byla silná před deseti lety, dnes s těmito pokrmy v  restauraci už neoslníte,“ říká Josef Kočovský, majitel pražské restaurace U vinohradské vodárny. „Lidé už mají vytříbenější chuť a nespokojí se s náhražkou. Pokud byste se chtěli blížit originálním recepturám, narazíte na vysokou cenu surovin a neseženete klasické koření, které jídlo dělá zvláštním. Můžete se pokoušet o změny chutí i ingrediencí, ale bude to pořád jen napodobenina. A tak se držíme toho, že používáme osvědčenou jasmínovou rýži, solamyl, využíváme nabídku sojových omáček a snažíme se trefit do chutě hostí.“

 

VÝSLEDKY TESTU:

1

2

3

4

5

6

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

TESTOVALI JSME MEDOVÉ KROUŽKY: MEDOVÝ JE JEN JEJICH NÁZEV

09.12.2023 | Medové kroužky platí za oblí- benou snídani nebo svačinu nejen mnoha dětí, ale i do- spělých. Jen samotné slovo med evokuje u mnoha stráv- níků garanci zdravého a pří- rodního produktu. Je to ale opravdu taková výhra?

TEST HLUBOCE ZMRAZENÝCH RYB: ŠACHY S PŘIDANOU VODOU?

12.12.2022 | V případě přidané vody ne- jde u ryb o žádnou nutnou ochranu, ale o obyčejné zlevnění. Podobně jako je tomu např. u křehčeného drůbežího masa. Princip je velmi podobný, jen v případě ryb není voda do svaloviny nastřikována, ale je pouze namáčena do vodní lázně. Do té mohou být samozřejmě přidána aditiva podporující navázání vody do svaloviny, zpravidla poLyfosfáty nebo soli kyselin a jedlá sůl. Jak ale poznat rybu, kde budete platit za maso, a ne za vodu?

ŠUNKOVÝ SALÁM ZPĚT NA VÝSLUNÍ - LIBOVÉ MASO, POCTIVÁ RECEPTURA

06.05.2023 | Existují produkty, které tvoří přechod mezi celosvalový- mi a mělněnými výrobky. Mezi ně bezesporu patří šunkový salám. V sortimentu českých masných výrobků patří mezi opravdové stálice. Jak je na tom ale s kvalitou?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.