Sezamová pasta z Globusu obsahuje salmonelu

Sezamová pasta z Globusu obsahuje salmonelu

25.01.2015 ČTK

SZPI varuje před konzumací závadného výrobku

Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před konzumací sezamové pasty Alnatura Tahin Bio Sesammus, kterou v Česku prodává Globus. Obsahuje nebezpečnou bakterii salmonelu. Inspekce obdržela varování prostřednictvím evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. 
    Bakteriální kontaminace se týká balení o obsahu 250 gramů s minimální trvanlivosti do 9. května příštího roku. Inspekce nařídila Globusu danou šarži okamžitě stáhnout z prodeje a zároveň doporučuje všem spotřebitelům, aby potravinu nejedli. 
     Bakterie způsobují onemocnění zvané salmonelóza, které projevuje střevními potížemi, průjmy a zvracením. Nebezpečné je pro starší lidi a děti, které se hůře vyrovnávají s rychlou ztrátou tekutin.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

KONZUMACÍ KOFEINOVÝCH NÁPOJŮ K AGRESIVITĚ DĚTÍ? VZÝKUM MLUVÍ JASNĚ

13.11.2023 | Děti, které jsou zvyklé pravidelně pít nápoje s obsahem kofeinu jako je například coca-cola nebo energetické drinky, mají horší paměť, jsou impulzivnější a v dospělosti můžou být náchylnější k závislostem. Zjistili to vědci, kteří u dvou tisícovek amerických dětí ve věku devět a deset let testy zkoumali jejich paměťové schopnosti a mozkovou aktivitu. Napsal o tom deník The Times.

TAJEMSTVÍ OBLIBY KOMBUCHY OBJEVENO + NOVINKY, KTERÉ STOJÍ ZA VYZKOUŠENÍ

20.03.2024 | Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky - “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

10.10.2023 | Více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti objevili veterinární inspektoři při kontrole ve skladu potravin u Litovle na Olomoucku. Zdravotně závadné kůže proto znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele, kterému za tento prohřešek hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.