Myši v pekárně na Kutnohorsku

Myši v pekárně na Kutnohorsku

24.01.2015 ČTK

Inspekce uložila zákaz užívání prostor pro závažné porušení hygienických předpisů.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) z hygienických důvodů zavřela pekárnu ve Žlebech na Kutnohorsku. Při kontrole našla v tamním skladu surovin pro výrobu pečiva velké množství myšího trusu a mrtvou myš. Inspekce proto firmě nařídila očistu od hlodavců, případně hmyzu a celkový úklid. ČTK to sdělil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. 
    Inspekce zavřela pekárnu společnosti Audit CI v Ronovské ulici. Spolu s myším trusem inspektoři ve skladu mouky a dalších výrobních surovin našli také několik obalů, které myši okousaly. "Vzhledem k tomu, že provozovatel nezajistil podmínky pro bezpečnou výrobu potravin, SZPI na místě uložila zákaz užívání prostor pro závažné porušení hygienických předpisů," uvedl Kopřiva. Obnovit provoz potravinářští inspektoři umožní, pokud pekárna nedostatky odstraní. 
    SZPI v loňském roce provedla více než 35.000 kontrol potravinářských podniků, celních skladů a internetových obchodů, necelá čtvrtina z toho byla ve výrobě. Kvůli mrtvým myším a myšímu trusu ve skladu surovin například v srpnu zavřela Lomanskou pekárnu ve Františkových Lázních. Inspekce loni udělila pravomocně pokuty za 99,5 milionu korun, což je o 55 procent více než v roce 2013. 


Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

KONZUMACÍ KOFEINOVÝCH NÁPOJŮ K AGRESIVITĚ DĚTÍ? VZÝKUM MLUVÍ JASNĚ

13.11.2023 | Děti, které jsou zvyklé pravidelně pít nápoje s obsahem kofeinu jako je například coca-cola nebo energetické drinky, mají horší paměť, jsou impulzivnější a v dospělosti můžou být náchylnější k závislostem. Zjistili to vědci, kteří u dvou tisícovek amerických dětí ve věku devět a deset let testy zkoumali jejich paměťové schopnosti a mozkovou aktivitu. Napsal o tom deník The Times.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.