Přesolené české děti. Kdo za to může?

Přesolené české děti. Kdo za to může?

16.12.2014 ČTK

Nadměrný příjem soli není problémem jen u dospělých, "závislosti na slaném" čím dál více podléhají i děti.

České děti už v předškolním věku vysoce překračují doporučené množství soli ve stravě, škodí to jejich zdraví, varují pediatři. Každý Čech spotřebuje v průměru denně 13 až 14 gramů soli, více v Evropě solí pouze Maďaři, Chorvati a Makedonci. Ve vyspělé Evropě je naopak spotřeba soli poloviční. Doporučení Světové zdravotnické organizace je mezi pěti až šesti gramy za den. Vyšší spotřeba soli u dětí nepřímo vede k obezitě, která zvyšuje riziko vysokého tlaku.
    "V Česku i u dětí a dorostu denní příjem soli významně překračuje normy, platí to i u dětí v prvních letech života," sdělil novinářům předseda České pediatrické společnosti profesor Jan Janda. Riziko vidí v tom, že když si dítě zvykne v útlém věku na vyšší příjem soli, vzniká u něj "závislost na slaném" a vyžaduje pak vše hodně slané.
    Zvýšená dodávka soli vyvolává pocit žízně a u dětí při oblibě nápojů typu "soft drinks" s vysokým obsahem cukru vede ke zvýšené kalorické dodávce, a tím k nadváze až obezitě, vysvětlil.

soleni


    Vysoký tlak má ve vyspělých zemích třetina populace, v Česku polovina mužů a asi 35 % žen. Je to rizikový faktor nemocí srdce a cév, které jsou v Česku nejčastější příčinou nemocnosti a úmrtí. Nadbytek soli zvyšuje riziko komplikací vysokého tlaku, hlavně mrtvice a infarktu. Má vliv i na vznik nádorů žaludku, onemocnění ledvin a řídnutí kostí.
    České studie ukázaly, že zvláště u dorostenců obou pohlaví je často "vysoce normální" krevní tlak, což je předstupeň prehypertenze, nebo dokonce již jasná hypertenze. V obou případech bývá zvýšený tlak spojen s nadváhou či obezitou. Podle odborných doporučení by pediatři měli měřit tlak u dětí a dorostu hlavně z rodin, kde má vysoký tlak někdo z rodičů, prarodičů, případně sourozenců.
    Nejvíce soli je z potravin kupovaných v obchodech, 75 až 80 % denní dodávky. Pouze menší dodávka je ze solení při vaření či u stolu.
    Vysoký obsah soli je v šunce, uzeninách, polévkách v prášku, čipsech, pečivu, balkánském sýru či nivě. Většina jídel z řetězců rychlého občerstvení obsahuje více soli. Řetězce pod tlakem odborných doporučení dávku soli omezují, na požádání může dostat zákazník hranolky nesolené.
    Světová zdravotnická organizace požaduje, aby na etiketách potravinářských výrobků byl vedle obsahu kalorií a podílu živin i obsah soli v gramech. Je-li v označení obsah sodíku v gramech nebo miligramech, musí se násobit indexem 2,4, zjistí se tak obsah soli v gramech.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.