Potravinovou sbírku podpoří třikrát více obchodů

Potravinovou sbírku podpoří třikrát více obchodů

19.11.2014 ČTK

Do druhého ročníku Národní potravinové sbírky se o nadcházejícím víkendu zapojí přes 380 obchodů, více než třikrát větší množství než před rokem.

Lidé budou v rámci sbírky moci nakoupit a následně darovat trvanlivé potraviny potřebným. Organizátoři očekávají, že by se letos mohlo vybrat přes 100 tun potravin. Při loňské premiéře lidé darovali 66 tun jídla.
    Darovat jídlo podle obdrženého seznamu budou moci zákazníci v téměř 90 velkých i menších městech České republiky. Akci podpoří řetězce Tesco, Penny Market, Kaufland, Albert, Globus a síť drogerií dm. Darovat jídlo bude možné i elektronicky prostřednictvím serveru www.damejidlo.cz. Své výrobky věnuje také sedm velkých potravinářských firem. Akce potrvá od 08:00 do 20:00.
    "Na sbírce bude spolupracovat zhruba 2000 dobrovolníků, což je dvojnásobek loňského počtu," uvedla Kalousová. Sbírka se podle ní snaží reagovat na skutečnost, že v Česku je 15 procent obyvatel ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením. Darované potraviny poputují k lidem v nouzi, jako jsou matky s dětmi, klienti azylových domů či postižení.
    Podle posledního výzkumu společnosti Ipsos je do sbírky ochotno přispět 63 procent Čechů. Před rokem lidé věnovali 55,5 tun jídla, 10,5 tuny přispěly firmy.
    Akci spolu s platformou Byznys pro společnost spoluorganizují Česká federace potravinových bank a Armáda spásy. Záštitu nad akcí letos převzal ministr zemědělství Marian Jurečka.


Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.