Moravská vína bodují i v Indii

Moravská vína bodují i v Indii

29.10.2014 Redakce

V polovině se uskutečnila úspěšná mise zástupců vybraných moravských vinařství do Indie. Zúčastnili se jí zástupci Zámeckého vinařství Bzenec, Vinařství Tomáš Krist a vinařského družstva Templářské sklepy Čejkovice.

Spotřeba vína a kultura pití vína je v Indii na vzestupu a vezme-li se v úvahu počet obyvatel Indie, je zřejmé, že v pohledu do budoucna se jedná o perspektivní trh. Víno se do Indie dováží a rovněž se zde produkuje, avšak pouze nepatrná část produkce vinné révy v Indii (pouze 1 %) je určena pro výrobu vína, zbývající část produkce se využívá v potravinářském průmyslu. Přibližně čtvrtina spotřeby vína v Indii pochází z dovozu.

Uvedená mise, která je součástí projektu ekonomické diplomacie České republiky v Indii, přinesla zúčastněným vinařům bližší a reálnější představu o možnostech dovozu moravských vín do Indie, vytipování odpovídajících odrůd vína a přiblížení specifikací různých segmentů indického trhu.

Kromě prezentací svých výrobků měli čeští zástupci možnost setkat se s vybranými dovozci alkoholických nápojů a diskutovat s nimi zákonitosti indického trhu s vínem a rovněž možnost dovozu moravských vín do Indie. Dále měli možnost setkat se s odběrateli vína a rovněž se zástupci diplomatických prodejen amerického (ACSA) a kanadského velvyslanectví (KANZA), které nabízejí svým klientům široký sortiment vín z mnoha zemí.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

MALÁ VELIKONOČNÍ ZÁHADA: NOSÍ BÍLÉ SLEPICE VÝHRADNĚ BÍLÁ VAJÍČKA?

19.03.2024 | Bílá vajíčka jsou v období Velikonoc horkým zbožím. Krásně na ně chytají barvy a vyjímají se jako dekorace, i když je neobarvíte. Kde se ale vlastně berou a liší se nějak od běžných hnědých?

PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

20.03.2024 | Potravinářská komora České republiky podporuje celoevropské zemědělské protesty, které se dnes konají nejen v Česku, ale i v Německu, Belgii, Nizozemsku, Polsku a dalších zemích. Potravináři požadují reálné přenastavení unijní klimatické politiky, snížení byrokratické zátěže a nastavení rovných podmínek pro dovozy potravin ze zemí mimo EU. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová se účastní zemědělských protestů na Trutnovsku.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.