Slovenští školáci domlsali

Slovenští školáci domlsali

29.10.2014 ČTK

Slovenský parlament zakázal prodej cukrovinek, slazených nápojů a jiných nezdravých potravin na školách.

Po podpisu schválené novely školského zákona prezidentem si žáci od ledna příštího roku ve škole nekoupí nejen cukrovinky a slazené či energetické nápoje, ale ani výrobky rychlého občerstvení, zmrzlinu, nanuky, potraviny s větším obsahem soli a až na výjimky ani sladké pekárenské výrobky. Z pultů školních bufetů tak zmizí značná část současné nabídky, což patrně ovlivní tržby jejich provozovatelů.
Z dřívějšího průzkumu vyplývá, že na Slovensku trpí nadváhou nebo obezitou zhruba každý sedmý žák ve věku 11 až 15 let. U dospělé populace je na Slovensku výskyt nadváhy ještě rozšířenější.
Proti omezení nabídky školních bufetů se už dříve postavili potravináři, podle kterých by se zákaz vztahoval i na prodej celozrnného pečiva nebo loupáků. Potravinářská komora Slovenska tvrdila, že podobné restrikce schválené v Maďarsku nebo Rumunsku se minuly účinkem, protože prý stoupl prodej cukrovinek v okolí škol. Také čeští odborníci v minulosti upozornili na širokou nabídku sladkostí v bufetech a v automatech na školách v ČR. Ministerstvo zdravotnictví zase vydalo seznam doporučených potravin a nápojů určených pro doplňkový prodej ve školních bufetech a v automatech.

x


Mohlo by vás zajímat

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.