Nová kampaň za české potraviny

Nová kampaň za české potraviny

27.10.2014 ČTK

Ministerstvo zemědělství ode dneška spouští předvánoční kampaň, kterou chce motivovat zákazníky ke koupi domácích potravin. Náklady na kampaň, jejíž hlavní část bude mít formu spotřebitelské soutěže, budou zhruba 60 milionů korun.

Soutěžící budou muset nasbírat třicet log označujících domácí či kvalitní potraviny ze zakoupených výrobků. První cenou v soutěži, jež poběží do 4. ledna 2015, bude Škoda Rapid Spaceback. Lidé budou sbírat a vystřihovat z nakoupených potravin loga: Regionální potravina, Klasa, Chráněné zeměpisné označení, Chráněné označení původu, Zaručená tradiční specialita, Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou, Bio „zebra” a EU „Bio list”. Ty budou zasílat na určenou adresu. „Chceme apelovat na spotřebitele, aby si uvědomili, co nákupem těchto potravin podporují,” řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Zdůraznil, že lokální výrobci v Česku platí daně a zaměstnávají místní lidi. „Tím, že já budu takto nakupovat, podporuji celou ekonomiku a tedy i sám sebe,” dodal.

Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.