Biopotraviny někdy kupují 4 z 10 Čechů

Biopotraviny někdy kupují 4 z 10 Čechů

03.10.2014 ČTK, redakce

Mezi zákazníky převládají ženy středního věku, ostatní zájemce odrazuje příliš vysoká cena, omezenější sortiment a nedostupnost bioprodejen.

Produkty ekologického zemědělství si kupujeme častěji než dříve. Průměrně si někdy biopotraviny koupí čtyři z deseti Čechů, vyplývá z průzkumu společnosti Media. Přesto podíl bioproduktů zůstává velmi nízký, nedosahuje ani 1 %. hlavním problémem zůstává cena, která je vyšší o desítky až stovky procent. Další překážkou při jejich nákupu může být omezenější sortiment a nedostupnost bioprodejen.

Povědomí o biopotravnách je ovšem čím dál vyšší - zatímco v roce 2008 o nich vědělo 92 %, letos je to již 99 %. Nárůst zaznamenal i podíl domácností, které nakupují biopotraviny, a to z 37 procent v roce 2010 na dnešních 41 procent.


Třetina respondentů uvedla, že si bioprodukty koupí alespoň několikrát měsíčně. Mezi zákazníky jsou nejčastěji ženy středního věku, nejméně často muži vyššího věku.
Převládajícím důvodem pro výběr biopotravin je přesvědčení, že jsou zdravější, chutnější a jejich výroba je šetrnější k přírodě. Pro třetinu lidí je nákup biopotravin motivován životním stylem. Nejčastěji nakupovanými biopotravinami jsou mléčné výrobky, dále zelenina a ovoce a maso a uzeniny. Nejvíce roste zájem o bio ovoce a zeleninu, který se za šest let zvýšil o pětinu. Za nejčastější místo nákupu biopotravin označilo více než 60 procent dotazovaných trhy.
    
    
    


Mohlo by vás zajímat

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.